Liderii PPE se reunesc mâine la Bruxelles înaintea Consiliului European. Președintele României, Klaus Iohannis, nu participă

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Șefii de stat și de guvern care fac parte din Partidul Popular European (PPE) se vor întâlni mâine în Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European, o întâlnire care se anunță destul de tensionată, având în vedere recenta dinamică a negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Foto: EPP/ Twitter

Potrivit unui comunicat al Partidului Popular European remis CaleaEuropeană.ro, summitul PPE va fi găzduit de președintele Partidului, Joseph Daul căruia i se va alătura, Antonio Lopez-Isturiz, secretarul general, dar și șefi de stat și de guvern și lideri ai opoziției din statele membre UE. Președinții instituțiilor UE, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Parlamentatului European, Antonio Tajani, cu toții membri PPE, vor fi prezenți, de asemenea, la întrevedere.

Șefi de guvern precum Nicos Anastasiades (Cipru), Boyko Borissov (Bulgaria), Angela Merkel (Germania) Viktor Orban (Ungaria), Andrej Plenkovic (Croația), and Leo Varadkar (Irlanda), se numără printre cei care participă la întâlnire.

Președintele României, Klaus Iohannis nu participă la întrunirea de mâine.

Citiți și:

Președintele Klaus Iohannis merge în Italia în prima vizită de stat din ultimii 45 de ani și la un deceniu distanță de la lansarea Parteneriatului Strategic România-Italia

Viceprim-miniștrii Petteri Orpo (Finlanda) și Kris Peeters (Belgia) se alătură celor amintiți mai sus.

Liderul de partid Sybrand Buma (Olanda), precum și liderii opoziției din statele membre UE, Pavel Belobradek (Republica Cehă), Pablo Casado (Spania), Adrian Delia (Malta), Janez Jansa (Slovenia),Kyriakos Mitsotakis (Grecia), Rui Rio (Portugalia) și Laurent Wauquiez (Franța) iau parte, de asemenea, la întâlnire.

La summitul de mâine va lua parte și negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fiind, de altfel, punctul central al agendei reuniunii liderilor UE. Dacă luăm în calcul avertismetul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, menționat în scrisoarea de invitație, șefii de stat și de guvern ar trebui să ia în considerare cel mai nefericit scenariu, mai ales în contextul pozițiilor antonimice care au dominat discuțiile de duminică seara purtate între delegația britanică și cea europeană.

În cadrul reuniunii informale desfășurate la Salzburg, liderul Consiliului European, a invocat necesitatea unor ”progrese notabile” în procesul de negociere Londra-Bruxelles. Soluția de avarie referitoare la Irlanda de Nord – propusă de UE – potrivit căreia, pentru a evita o graniță dură între Irlanda și Irlanda de Nord, regiunea nord-irlandeză ar urma să rămână în piața unică europeană și uniunea vamală, rămâne un factor cheie al avansării discuțiilor către un acord politic.

În viziunea lui Tusk, în eventualitatea în care se întregistrează un progres, un summit extraordinar ar urma să fie organizat în luna noiembrie.

Având în vedere tabloul general, oficialii europeni sunt sceptici cu privire la posibilitatea ca această întrevedere să aibă loc.

Un oficial al guvernului francez a sugerat însă o soluție alternativă pentru depresurizarea negocierilor: în eventualitatea în care în următoarele săptămâni se întrevede o repoziționare din partea Marii Britanii privind dosarul irlandez, atunci un summit în care să fie semnată o declarație politică referitoare la viitoarele relații Bruxelles-Londra ar trebui organizat în decembrie.

Având în vedere atmosfera dominată de incertitudine, se așteaptă ca Executivul european să publice în această săptămână o nouă serie de avertismente îndreptate către statele membre și mediul de afaceri pentru a oferi informațiile necesare cu privire la impactul pe care îl are un scenariu în care nu va exista un acord privind Brexit-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.