Liderul PPE din PE, Manfred Weber cere acceptarea Croației și Bulgariei în Schengen iar ”guvernului României să oprească riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupției”

Liderul PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a solicitat Consiliului în cadrul intervenției sale susținute cu ocazia discursului președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca Bulgaria și Croația să fie acceptate în Zona Schengen, România nefiind menționată. 

Foto: European Parliament

Solicit Guvernului român să oprească riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupției. Toate aceste trei țări ar trebui să aibă posibilitatea să se alăture Zonei Schengen. Europa este o Europă a democrației”, a precizat Weber.

Apelul la adresa Executivului român reprezintă o nouă salvă de tun a retoricii liderului PPE, care și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, față de Guvernul de la București, care a început să capete nuanțe din ce în ce mai evidente în ultima perioadă.

De altfel, Weber a invocat în cadrul discursului său suținut cu ocazia dezbaterii privind statul de drept în Ungaria protestele din 10 august.

”Să nu uităm că au avut loc demonstrații de masă nu în Budapesta în această vară, ci la București și președintele ( n.r. Klaus Iohannis) a trebuit să intervină după aceste proteste certând forțelor de ordine să fie puțin mai atente. Există și alte probleme politice în sânul grupului socialist din Europa și sper că toată lumea este dispusă să lupte împotriva corupției în toate situațiile în care aceasta se manifestă”, a menționat Manfred Weber.

Intervenția sa survine după ce, într-o emisiune a postului public german ZDF, șeful popularilor europeni din Legislativul europen a criticat dur guvernul de la București, atrăgând atenția că drepturile fundamentale prevăzute de tratatele comunitare reprezintă ”sufletul Europei” și că respectare lor este nenegociabilă. ”Guvernul socialist de la București face abuz de putere cu scopul de a facilita corupția”, a criticat politicianul creștin-social german. El a precizat că și social-democrații și liberalii, în aceeași măsură ca și conservatorii, sunt obligați să respecte drepturile fundamentale, democrația și statul de drept în calitate de membri ai Uniunii Europene.

Reamintim că Manfred Weber nu este singurul care a încadrat România în aceeași categorie cu Ungaria, Polonia sau Italia.

Și comisarul european, Gunther Oettinger a atras atenția asupra statelor care ”vor să slăbească sau chiar să distrugă” proiectul european, dând drept exemplu, alături de Polonia, Ungaria, Italia și România.

”În opinia mea, proiectul (n.r. european) se confruntă cu un pericol mortal. Câțiva din interiorul Europei vor să o slăbească, chiar să o distrugă – Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei”, a spus Günther Oettinger la un eveniment organizat la Bruxelles, marți seara, de către o asociație germană a serviciilor de asistență socială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.