LIVE VIDEO Viktor Ianukovici: Am fost fortat sa parasesc tara fiind amenintat cu moartea. Alegerile din 25 mai sunt ilegale, nu voi participa la ele

Ianukovici a susţinut, o conferinţă de presă din Rusia,  în oraşul rus Rostov-pe-Don, situat în apropierea frontierei cu Ucraina.

Joi dimineaţă, Viktor Ianukovici a declarat că se consideră în continuare preşedintele Ucrainei şi a cerut Moscovei să îi garanteze securitatea, au anunţat joi agenţiile ruse.

Pe numele preşedintelui demis a fost emis un mandat internaţional de arestare.

LIVE VIDEO:

 

Principalele declaratii ale lui Ianukovici, redate de stirileprotv.ro:

Am fost fortat sa parasesc tara fiind amenintat cu moartea atat eu cat si familia mea.

Puterea a fost luata de tineri nationalisti si fascisti.

Trebuie luat in considerare interesul tuturor regiunilor din Ucraina. E foarte greu de gasit o iesire din criza

Situatia actuala e rezultatul politicilor iresponsabile ale Occidentului, care a sprijinit Euromaidanul.

Victor Ianukovici a raspuns apoi la intrebarile presei:

Acordul cu Opozitia nu a fost implementat. Oameni inarmati au invadat Kievul, au distrus case, biserici, au jefuit si batut oameni iar situatia aceasta continua si acum.

Ce se intampla acum e ilegal, e teroare, e anarhie. Parlamentarii au adoptat decizii sub amenintarea fortei, au fost tarati pe Euromaidan si pusi sa jure ca se vor supune.

Oamenii care conduc acum Ucraina vorbesc numai despre violenta. In Israel lumea se teme de ei.

Mi-e rusine si imi cer iertare ucrainenilor pentru ce s-a intamplat, pentru ca nu am avut forta sa mentin stabilitatea, pentru ca am permis anarhia din acest moment.

Nu am fugit din tara. Cand mergeam din Kiev spre Harkov ca sa ma intalnesc cu reprezentantii locali ai Partidului Regiunilor s-a tras in masina mea din toate directiile. Cand am ajuns in Harkov serviciul de securitate a primit informatii ca spre oras se indreptau grupuri radicale. Nu am plecat de frica, ci din ratiuni de securitate.

Ma aflu acum in Rostov-pe-Don pentru ca am aici un prieten vechi, la care stau temporar.

Ce se intampla acum in Crimeea e o reactie fireasca la faptul ca in Kiev puterea a fost preluata de banditi, un grup mic de oameni. E firesc ca in Crimeea oamenii vor sa se apere si organizeaza grupuri de auto-aparare. Fac un apel la locuitorii din Crimeea sa nu verse sange si cred ca Crimeea ar trebui sa fie parte din Ucraina, mentinandu-si, desigur, autonomia.

Actiunile militare nu isi au locul in acest moment. Nu am cerut niciun sprijin militar Rusiei. Ma voi intoarce in Ucraina imediat ce voi primi garantii privind siguranta mea si a familiei mele

Am ajuns in Rusia gratie ofiterilor patrioti care si-au facut datoria si m-au ajutat sa imi salvez viata. Nu m-am intalnit cu Vladimir Putin. Dupa ce am ajuns in Rusia am vorbit cu Putin la telefon si am cazut de acord sa ne intalnim cat de curand posibil.

Am fost inselat cu cinism, nu doar eu, ci tot poporul ucrainean, de toti cei care au garantat acordul cu Opozitia. 

Nu ii judec pe cei care au actionat sub amenintarea armelor. Ei si familiile lor au fost obligati sa faca diverse lucruri, li s-au ars casele. Am vorbit cu cativa membri ai Radei, mi-au spus lucruri ingrozitoare. Ma rog la Dumnezeu ca actuala conducere de la Kiev sa faca ordine.

Ucraina a pierdut un partener economic vital, Rusia. Anul acesta voiam sa crestem pensiile, ajutoarele, salariile. Cei care sunt la putere acum lasa in urma lor haos si dezastru. 

Alegerile din 25 mai sunt ilegale si nu voi participa la ele.

Daca voi primi garantii ma voi intoarce imediat in Ucraina. Se poate iesi din actuala criza: exista acordul cu Opozitia, care nu a fost implementat. Raspunderea pentru asta e a Occidentului, care si-a trimis reprezentantii in Ucraina.

Eu si multi alti oameni suferim din cauza terorii si anarhiei din tara. Le cer tuturor sa opreasca aceasta anarhie, sa nu mai sprijine Guvernul, sa renunte la sustinerea Occidentului.

Le-am cerut scuze trupelor Berkut, care au stat neinarmati in fata multimii si au fost impuscati, arsi cu cocktailuri Molotov. Vreau sa imi cer iertare din nou de la acesti oameni nevinovati.

Nu stiu ce se va intampla cu Iulia Timosenko. Cred ca poporul ucrainean va raspunde la intrebarea asta. In ceea ce priveste acuzatiile la adresa ei, a fost judecata de un tribunal din Ucraina, a primit conditii speciale in inchisoare, mai bune decat restul detinutilor. Nu i-am dorit niciodata raul. Eliberarea ei e o chestiune judiciara. Acordul pe care l-a semnat cu Rusia a fost foarte daunator Ucrainei, am pierdut 20 de miliarde de dolari.

 

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.