Macedonia de Nord, tot mai aproape de realitate: Parlamentul de la Skopje a acceptat o schimbare de nume istorică, care pavează drumul țării spre UE și NATO

Parlamentarii macedoneni au acceptat vineri să redenumească ţara lor în “Republica Macedonia de Nord”, un vot istoric cu o majoritate de două treimi ce deschide calea soluţionării litigiului cu Grecia, informează Euronews și Politico Europe.

Schimbarea numelui va intra în vigoare numai după ce deputaţii greci vor ratifica la rândul lor acordul încheiat vara trecută de prim-miniştrii Zoran Zaev şi Alexis Tsipras.

FOTO: Zoran Zaev/ Facebook

Aprobarea schimbării numelui “a fost obţinută cu 81 de voturi din 81 de deputaţi prezenţi şi niciunul împotriva”, a adăugat el, cu un singur vot mai mult decât majoritatea calificată de două treimi (80 din 120 de deputaţi).

Primul lider care l-a felicitat pe premierul Zoran Zaev a fost chiar omologul său grec, Alexis Tsipras.

“Prim-ministrul l-a felicitat pe dl Zaev pentru încheierea cu succes a procesului vizând revizuirea constituţiei Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei”, se precizează într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Ratificarea referendumului istoric privind modificarea denumirii Fostei Republicii Iugoslave a Macedoniei în Macedonia de Nord, încheiat peste 90% din voturi în favoarea schimbării numelui țării, a fost posibilă după acordul istoric dintre Macedonia și Grecia, fapt ce va debloca drumul Skopje-ului spre aderarea la NATO și la Uniunea Europeană.

Citiți și NATO și guvernul de la Skopje au început negocierile de aderare. Macedonia ar putea deveni anul viitor al 30-lea stat membru al Alianței

Reamintim că discuțiile privind procesul de aderare la NATO au început în iulie, ca urmare a invitației aliaților la Summit-ul de la Bruxelles.

Recent, la reuniunea miniștrilor Apărării din țările aliate, secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat că negocierile de aderare a Macedoniei la NATO ar putea fi încheiate până în luna ianuarie a anului 2019.

Declarația acestuia a fost o consecință a referendumului istoric privind modificarea denumirii Fostei Republicii Iugoslave a Macedoniei, încheiat duminică cu peste 90% din voturi în favoarea schimbării numelui țării, după acordul istoric dintre Macedonia și Grecia, fapt ce va debloca drumul Skopje-ului spre aderarea la NATO și la Uniunea Europeană.

Cea mai recentă aderare la NATO a avut în 2017, Muntenegru devenind al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice. De altfel, din 1999 încoace 13 țări au aderat la Alianță, între care și România în anul 2004.

La un deceniu distanță de la summitul de la București, când invitația de aderare a Macedoniei a fost blocată, acordul istoric încheiat după 27 ani de dispute diplomatice între Skopje și Atena și rezultatul referendumului privind noul nume al Macedoniei au deblocat aderarea Macedoniei la NATO.

Macedonia s-a alăturat în 1995 Parteneriatului pentru Pace, iar în anul 1999 candidatura sa la NATO a fost formalizată prin lansarea ”Membership Action Plan”. Invitația de aderare a Macedoniei la NATO urma să fie făcută la summitul aliat de la București (3-4 aprilie 2008), însă aceasta a fost blocată de Grecia. În comunicatul final al summitului respectiv se convenea că aderarea Macedoniei la NATO va avea loc după soluționarea disputei privind denumirea oficială a statului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.