Connect with us

SUSPENDAREA PRESEDINTELUI

MAE a trimis 600.000 de buletine de vot în cele 306 secţii din străinătate

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe informează că a finalizat expedierea către misiunile României din străinătate a materialelor necesare celor 306 de secţii de votare din afara ţării, printre acestea numărându-se şi cele 600.000 de buletine de vot.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis joi Mediafax de MAE, materialele care au fost repartizate constau în: 600.000 de buletine de vot; 400.000 de autocolante, prezentate sub formă de benzi conţinând 15 autocolante pe bucată; 1.000 de ştampile cu inscripţia VOTAT; 301 de ştampile cu inscripţia ANULAT; 301 de ştampile cu numărul de control alocat secţiilor; 10 tuşiere.

MAE precizează că repartizarea materialelor s-a făcut în funcţie de o serie de principii: pentru stabilirea numărului de buletine de vot alocate fiecărei secţii s-a utilizat ca referinţă numărul de votanţi prezenţi la urne la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009, dat fiind faptul că acesta a reprezentat cel mai mare număr de votanţi la ultimele prezentări la urne.Astfel, numărul de buletine alocate a fost calculat după formula 1 X 4, formulă folosită şi la precedentele prezentări la urne, fiind avute în vedere atât posibilitatea prezentării unui număr mai mare de electori, cât şi posibilitatea anulării buletinelor, din diferite considerente.

Pentru stabilirea numărului de autocolante s-a făcut diferenţierea între statele din spaţiul UE şi alte câteva state unde cetăţenii români au dreptul de a circula şi pe baza cărţii de identitate (de ex. Albania, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Serbia) şi restul statelor. În acest sens, în spaţiile UE şi apropiate, având în vedere preponderenţa votului cu cartea de identitate, distribuirea autocolantelor s-a realizat conform formulei consacrate la buletine, în procent de 80%. În afara UE, unde se votează preponderent cu paşaport, s-a luat în calcul dublul numărului de votanţi din 2009, benzile fiind multiplu de 15 autocolante; (spre exemplificare, pentru un număr de 100 de votanţi în 2009, a fost dublată cifra, respectiv 200, şi s-a rotunjit – în plus sau în minus – astfel încât cifra finală să reprezinte multiplu de 15, rezultatul final fiind 210 sau 180).

Repartizarea ştampilelor cu inscripţia VOTAT s-a realizat, de asemenea, prin raportare la numărul de votanţi din 2009, astfel: două ştampile pentru secţiile la care s-au prezentat sub 500 de votanţi; trei ştampile pentru secţiile cu 500 – 1000 de votanţi; patru ştampile pentru secţiile cu 1000 – 1500 de votanţi şi cinci ştampile pentru cele cu peste 1500 de votanţi. Excepţia au constituit-o secţiile nou înfiinţate, la propunerea misiunilor şi a comunităţilor româneşti din străinătate, la care au fost repartizate între trei şi patru ştampile în funcţie de buletinele alocate. Secţiile suplimentare au fost stabilite în regiuni cu comunităţi mari de cetăţeni români şi în zone turistice, dată fiind perioada în care se va desfăşura referendumul, de exemplu Italia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, precizează MAE.

Ştampilele ANULAT şi cele cu numărul de control al secţiilor au fost repartizate câte una pentru fiecare secţie. Tuşierele au fost repartizate câte opt în teatrul de operaţiuni din Afganistan şi două la Biroul Electoral pentru secţiile de votare din afara ţării (BES), mai menţionează MAE.

Citește și Lista finală secțiilor de votare din străinătate. Unde pot vota românii plecaţi din ţară.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: stafie.blogspot.com

 

POLITICĂ

Victor Ponta: Suspendarea preşedintelui presupune nişte implicaţii interne şi internaţionale, PSD nu a luat încă o decizie politică

Published

on

rp_ponta-gov.ro_1-300x200.jpgPresedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat marti ca social-democratii nu au luat inca o decizie cu privire la sustinerea demersului initiat de Calin Popescu Tariceanu pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, aratand ca suspendarea presupune o procedura constitutional-juridica si politica si, totodata, “niste implicatii interne si internationale”.

“Noi (PSD, n.r.) nu am luat inca o decizie politica. In ce ma priveste, stiti ca am votat pentru suspendarea lui Basescu si in 2007 si in 2012 si cred in continuare ca, din punct de vedere moral si social, el nu poate pur si simplu sa plece asa din functie, dupa toate lucrurile rele pe care le-a facut la adresa Romaniei si romanilor, fara niciun fel de sanctiune morala. Dar, dincolo de acest lucru, suspendarea presedintelui presupune o procedura constitutional-juridica si politica si niste implicatii interne si internationale. Din acest punct de vedere, pot sa trec peste ceea ce simt in acest moment, si anume faptul ca orice zi fara Traian Basescu presedinte este un act de dreptate la adresa romanilor, si pot sa asum responsabilitatea ca prim-ministru si candidat la Presedintie a evaluarii tuturor rezultatelor si efectelor implicatiilor unei asemenea actiuni. Din acest punct de vedere, o sa discutam in cadrul PSD, o sa facem o analiza responsabila si vom lua o decizie”, le-a declarat Ponta jurnalistilor, la Palatul Parlamentului, potrivit HotNews.

Seful Guvernului a mai declarat ca Romania este “cea mai stabila si mai predictibila tara din regiune, atat din punct de vedere politic, cat si economic”. “Orice procedura constitutionala, daca este inceputa, trebuie explicata foarte bine”, a precizat Ponta.

.

 

.

Continue Reading

Alegeri Prezidentiale

Ponta: Nu declanşez suspendarea preşedintelui dacă CC decide că a încălcat Constituţia

Published

on

pontaPremierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că nu va declanşa o nouă procedură de suspendare a preşedintelui în cazul în care Curtea Constituţională va decide că Traian Băsescu a încălcat Constituţia purtând un tricou cu sigla PMP.

Întrebat dacă va fi declanşată o nouă procedură de suspendare a preşedintelui dacă Curtea Constituţională va decide că acesta a încălcat Constituţia, Victor Ponta a spus că nu, afirmând că nu se antepronunţă, dar că dacă CC va decide că preşedintele nu are voie să se implice în campania electorală, atunci şeful statului va trebui să respecte această decizie.

Nu. Dacă CC decide şi eu sper că aşa se va întâmpla, dar nu pot să mă pronunţ eu, doar domnul Zegrean se poate antepronunţa, eu nu am voie să mă antepronunţ. Pe 21 mai se decide acest lucru. Dacă Curtea Constituţională va decide că preşedintele ţării, aşa cum sunt judecătorii, procurorii, ambasadorii, militarii, înalţii funcţionari, are drept de vot, dar nu are voie să facă campanie electorală, evident că până şi domnul Băsescu trebuie să respecte această decizie a Curţii Constituţionale să nu încalce Constituţia. Dar asta putem să stabilim pe 21, în funcţie de decizia Curţii Constituţionale”, a afirmat Victor Ponta miercuri, la Giurgiu, la finalul unei întâlniri cu autorităţile locale, citat de Gandul.info.

.

.

Continue Reading

COABITARE

Ponta: Potrivit INS, la referendumul din 29 iulie a fost cvorum de 50%. Replica lui Traian Băsescu

Published

on

victor ponta traian basescuPremierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la rezultatele Institutului Naţional de Statistică privind recensământul din 2011, că, potrivit acestor date, referendumul privind demiterea preşedintelui a îndeplinit condiţia de cvorum de 50%, astfel că şeful statului ar fi trebuit demis.

“Am văzut şi eu datele finale ale recensământului. Mai bine mai târziu decât niciodată, doar că, din păcate, am fost peste 50% în 29 iulie 2012, data la care am dat lovitura de stat cum ar spune unul din rămaşii în urmă. Am fost peste 50%, nu ne mai foloseşte foarte mult acum, însă o să vă rog dl ministru de Interne şi cu ministrul Administraţiei să vedem cum adaptăm toată legislaţia noastră (…) Dacă o dată s-a întâmplat nu mai trebuie să se întâmple şi a doua oară”, a declarat Ponta, citat de Jurnalul.ro.

“Dacă Victor Ponta a făcut asemenea declaraţii, atunci dovedeşte că este acelaşi om lipsit de responsabilitate”, a fost replica lui Traian Băsescu.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto: preisdency.ro

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO16 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE16 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA19 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.19 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending