Manfred Weber, liderul grupului PPE, la dezbaterea din PE privind statul de drept în Ungaria: Să nu uităm că în această vară au avut loc proteste nu în Budapesta, ci la București. Președintele a trebuit să intervină

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) din cadrul Parlamentului European a invocat în cadrul discursului său suținut cu ocazia dezbaterii privind statul de drept în Ungaria protestele din 10 august.

Foto: European Parliament

Să nu uităm că au avut loc demonstrații de masă nu în Budapesta în această vară, ci la București și președintele ( n.r. Klaus Iohannis) a trebuit să intervină după aceste proteste certând forțelor de ordine să fie puțin mai atente. Există și alte probleme politice în sânul grupului socialist din Europa și sper că toată lumea este dispusă să lupte împotriva corupției în toate situațiile în care aceasta se manifestă”, a menționat Manfred Weber, candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene.

Intervenția sa survine după ce, într-o emisiune a postului public german ZDF, șeful popularilor europeni din Legislativul europen a criticat dur guvernul de la București, atrăgând atenția că drepturile fundamentale prevăzute de tratatele comunitare reprezintă ”sufletul Europei” și că respectare lor este nenegociabilă. ”Guvernul socialist de la București face abuz de putere cu scopul de a facilita corupția”, a criticat politicianul creștin-social german. El a precizat că și social-democrații și liberalii, în aceeași măsură ca și conservatorii, sunt obligați să respecte drepturile fundamentale, democrația și statul de drept în calitate de membri ai Uniunii Europene, anunță Deutsche Welle. 

Reamintim că Manfred Weber nu este singurul care a încadrat România în aceeași categorie cu Ungaria, Polonia sau Italia.

Și comisarul european, Gunther Oettinger a atras atenția asupra statelor care ”vor să slăbească sau chiar să distrugă” proiectul european, dând drept exemplu, alături de Polonia, Ungaria, Italia și România.

”În opinia mea, proiectul (n.r. european) se confruntă cu un pericol mortal. Câțiva din interiorul Europei vor să o slăbească, chiar să o distrugă – Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei”, a spus Günther Oettinger la un eveniment organizat la Bruxelles, marți seara, de către o asociație germană a serviciilor de asistență socială.

La 10 august, aproximativ 50.000 de oameni au manifestat în Piața Victoriei din Capitală. Protestul a degenerat, astfel că în cursul serii de vineri spre sâmbătă au avut loc mai multe ciocniri violente între grupuri de protestatari, care au aruncat cu pietre și alte obiecte spre jandarmi, și forțele de ordine, care au folosit grenade, gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Printre cele 440 de persoane care au primit îngrijiri medicale au fost și copii și femei, iar în jur de 65 au ajuns la spital.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.