Manifestații la Moscova. Cetățenii ruși au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva întăririi restricțiilor asupra internetului

Aproximativ 1000 de ruși au ieșit pe străzile Moscovei pentru a protesta împotriva întăririi supravegherii și a restricțiilor care vizează internetul, informează Adevărul.ro.

Manifestanții și-au arătat nemulțumirea față de ultimele măsuri legislative care vizează intărirea controlului asupra internetului, scandând „Nu cenzurii, nu dictaturii!“ sau „Jos statul poliţienesc!“.

Unii au preluat sloganul opoziţiei „Rusia fără Putin“, adăugând „şi fără cenzură“, un slogan foarte popular în cadrul manifestaţiilor împotriva Kremlinului.

Poliția a estimat că numărul celor care au contestat noile decizii se ridică la 800. Confrom spuselor unui jurnalist al France-Presee aflat la fața locului, între 1000 și 1500 de persoane au răspuns apelului lansat de partidul Parnas, condus de fostul premier Mihail Kasianov, care a organizat această manifestație.

Trei persoane au fost arestate, unul dintre aceștia dispersând pliante în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi.

În opinia lui Pavel Rassudov, fostul lider al grupului „Partidul Piraţilor“, autorităţile încearcă să preia controlul şi să supravegheze Internetul încă din 2011, când mii de oameni au ieşit în stradă în semn de protest faţă de victoria partidului lui Vladimir Putin la alegerile legislative. „Autorităţile au înţeles atunci că Internetul este un instrument de mobilizare, care i-a adus pe oameni în stradă“, a explicat Rassudov.

Parlamentul rus a aprobat vineri o lege ce interzice utilizarea în Rusia a „anonymizers“, servicii web ce permit accederea în mod anonim la site-urile blocate în ţară. De asemenea, camera inferioară a parlamentului rus a votat o lege care obligă utilizatorii să se identifice printr-un număr de telefon pentru a putea utiliza mesageriile de pe Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.