Măsură inedită în Olanda. Statul îi va plăti pe locuitorii care merg cu bicicleta, reducând astfel ambuteiajele

Olanda, o ţară cu 23 de milioane biciclete la 17 milioane de locuitori, ia în calcul aplicarea unor măsuri care să crească și mai mult gradul de utilizare al bicicletelor în detrimentul automobilelor, anunță CNN, citait de Digi24.

Astfel, guvernul olandez a anunţat recent un plan de investiţii de 345 de milioane de euro (390 de milioane de dolari) pentru extinderea infrastructurii de ciclism. Proiectul prevede transformarea în “autostrăzi de ciclism” a unui număr de 15 rute deja utilizate de biciliști, crearea a 25.000 de noi locuri de parcare pentru biciclete şi îmbunătăţirea a 60 de depozite de stocare. Odată finalizat, proiectul ar urma să creeze spaţiu pentru încă 200.000 de persoane.

”Vreau să mă asigur că oamenii pot ajunge ușor la serviciu, la școală, în vizită la familie sau prieteni”, a spus secretarul de stat Stientje van Veldhoven.

Olanda oferă deja fiecărui biciclist suma de 0,19 euro/ kilometru parcurs, însă acum vrea ca acest beneficiu să fie mai bine promovat în rândul populației. În plus, intenţionează cooptarea unui număr mai mare de companii în schema de răsplătire – deocamdată doar 11 companii mari iau parte la această schemă – tocmai pentru popularizarea beneficiului financiar al mersului cu bicicleta.

Bicicletele sunt foarte populare în Olanda. În 2016, peste o pătrime din toate călătoriile din Olanda erau pe bicicletă. Însă doar 25% dintre acestea erau ale oamenilor care merg spre locul de muncă.

Astfel de dermersuri de a reduce numărul mașinilor în orașe datează în Olanda încă din 1970.

De altfel, Olanda a inaugurat la începutul anului trecut cea mai mare parcare subterană de biciclete din lume, cu o capacitate de 12.500 de locuri.

One Response to Măsură inedită în Olanda. Statul îi va plăti pe locuitorii care merg cu bicicleta, reducând astfel ambuteiajele

  1. Adina Neagu 25/12/2018 at 15:59

    In realitate statul olandez ofera 19 centi pe kilometru indiferent daca se foloseste bicicleta sau autoturismul pentru deplasarea la locul de munca sau se deconteaza integral calatoria (la clasa a doua) cu mijloace de transport in comun.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.