Mesaj din Republica Moldova pentru Donald Trump: Sperăm ca relația pe care v-o doriți cu Rusia să reducă presiunea alegerii unei tabere și pentru noi

Republica Moldova își dorește să se transforme într-un pod ce leagă Estul și Vestul, și nu un teren de luptă, iar dorința administrației Trump de a îmbunătăți relațiile cu Rusia să nu prejudicieze visul european al Moldovei, este mesajul transmis de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, într-un editorial semnat în Fox News, cea mai cunoscută publicație conservatoare și cu orientări republicane din SUA.

În editorialul intitulat ”Un mesaj pentru Trump și SUA: Moldova vrea să fie un pod, nu un spațiu de luptă, între Est și Vest”, Plahotniuc invocă cei 25 de ani de relații diplomatice dintre Chișinău și Washington și calitatea sa de om de afaceri, la fel ca Donald Trump, care crede în ”arta înțelegerii”.

”Sper că abordarea non-confruntării pe care domnul Trump și-o dorește cu Moscova nu doar să reducă tensiunile între țările voastre, ci să reducă presiunea alegerii unei tabere și pentru noi. În timp ce Moldova nu vrea să fie readusă pe orbita Moscovei, știm că nu putem prospera ca un pion în lupta pentru putere dintre Est și Vest”, explică Plahotniuc.

Subliniind faptul că viziunea președintelui Donald Trump poate transforma în mod pozitiv mediul de securitate din regiune, Plahotniuc arată dezideratul Moldovei de a fi ”un pod între Est și Vest”.

”Ne-ar bucura transformarea acestui joc de sumă nulă, în care atunci când Moldova apelează la UE sau SUA se înțelege că e o poziție anti-rusă și în care gesturi de bunăvoință față de Rusia sunt interpretate ca un blocaj adus integrării occidentale”, mai spune Plahotniuc.

Editorialul poate fi consultat aici.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.