Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, avertizează că ”există câte un Farage în fiecare țară care încearcă să distrugă Europa”

Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, a făcut apel la forțele pro-europene să apere fragila uniune de forțele populiste, avertizând că astăzi există ”câte un Farage în fiecare țară”, care încearcă ”să distrugă Europa”, informează The Guardian.

Foto: www.flickr.com

În cadrul unui discurs susținut în cadrul Congresului Partidului Popular European, Barnier nu a oferit detalii suplimentare legate de stadiul negocierilor referitoare la Brexit, dar a avertizat că proiectul european se află ”sub amenințare”.

”Va trebui să luptăm împotriva celor care doresc să destrame Europa cu teama lor, cu înșelăciunea lor populistă”, a declarat el în fața a mai mult de 700 de delegații PPE, reunite la Helsinki pentru a participa la congresul în cadrul căruia popularii europeni și-au decis candidatul care va intra în cursa pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Barnier, fost ministru francez de Externe, cu o lungă carieră în politica de centru-dreapta, a avut critici voalate și la adresa președintelui francez, Emmanuel Macron, care încearcă să se erijeze într-un apărător al valorilor liberale și multilaterale ale Europei de populiștii de extremă dreapta și expremă stânga.

”Trebuie să răspundem și acelora care cred că apărarea Europei revine unui singur partid”, a spus Barnier, fără a menționa numele Macron. ”Mai mult ca niciodată, Europa are nevoie de viziunea fondatoare a PPE. Suntem patrioți și europeni.”, a mai spus înaltul oficial european.

Scurta sa intervenție a acoperit numeroase subiecte, precum migrația, schimbările cliamtice și tehnologia, dar nu a oferit informații suplimentare legate de stadiul negocierilor care se află în impas ca urmare a dificultăților privind indentificarea unei soluții care să evite o ”graniță dură” între Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, și Irlanda, stat membru UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.