Ministrul Poloniei de Externe, despre viitorul CFM: Nu cred că va fi posibil ca discuția privind acest dosar să fie stabilită până la sfârșitul președinției române a Consiliului UE

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz a declarat că Polonia preferă ca viitorul buget multianual al UE să fie discutat cu noua Comisie Europeană și noul Parlament European care vor fi formate după alegerile europarlamentare din luna mai.

FOTO: Ministry for Foreign Affairs, Poland

Mandatul României la Consiliul Uniunii Europene, al cărui debut va fi marcat astăzi printr-o ceremonie ce va avea loc la Ateneul Român unde vor participa președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani și membrii Colegiului Comisarilor, se încheie la finalul lunii iunie, când vom preda ștafeta Consiliul UE Finlandei.

Reamintim faptul că șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre ale Uniunii Europene au solicitat președinției române să continue lucrările cu privire la viitorul Cadru Financiar Multianual și să elaboreze o orientare pentru următoare etapă a negocierilor, pentru a ajunge la un acord în cadrul Consiliului European în toamna anului 2019, adică în perioada președinției finlandeze la Consiliul Uniunii Europene.

Trebuie punctat, de asemenea, că tot toamna acestui an, adică în timpul în care Finlanda se va afla la cârma Consiliului UE, se va schimba și garda instituțională la nivel european.

Astfel, Uniuna Europeană va avea noi președinți ai Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European.

Suntem sceptici în ce privește actuala propunere de buget a Comisiei Europene. Polonia consideră că e mai importantă substanța, conținutul decât viteza de adoptare. Ar fi bine, dar nu cred că va fi posibil ca această discuție să fie încheiată până la sfârșitul președinției române a Consiliului UE”, a explicat ministrul polonez de Externe, răspunzând unei întrebări adresate de Radio România Actualități, citat de Digi24, legate de sprijinul acordat de Polonia României la Consiliul UE pentru a face progrese în chestiunea viitorului buget european.  

Noi credem că e o decizie foarte improtantă și ar trebui luat de organisme legitime, și anume de o Comisie Europeană și un Parlament European care vor rezulta din viitoarele alegeri. Toată lumea se așteaptă la schimbări importante, așadar pentru o asemenea decizie e nevoie de legitimitate. După părerea noastră actuala Comisie nu are uneori destulă legitimitate pentru că reprezintă forțe politice care au pierdut puterea. Polonia va susține România în eforturile pe marginea viitorului buget multianual, să pregătească opțiuni, dar suntem mai degrabă sceptici că se poate lua vreo decizie finală. Probabil în a doua parte a anului, cu o nouă Comisie, atunciva fi vremea potrivită petnru o decizie, pentru a ajunge la un compromis. Nu cred că statele membre vor fi gata să facă acest pas mai repede”, a adăugat șeful diplomației poloneze.

Nici măcar stabilirea unui cadru pentru negocieri nu este posibilă, a apreciar el. ”Când ești sceptic în ce privește substanța, proporția și împărțirea bugetului, cel mai probabil nu vei accepta nici finalizarea discuției”, a precizat Jacek Czaputowicz.

România va marca, joi, preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul Viorica Dăncilă.

Toţi cei patru demnitari vor susţine discursuri înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului.

De asemenea, la ceremonia de deschidere vor fi prezenţi şi membrii Colegiului Comisarilor.

Concertul va fi susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE, respectiv de artişti români recunoscuţi internaţional, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii “George Enescu”. Dirijorul concertului va fi Ion Marin, în timp ce corul este coordonat de Ion Iosif Prunner.

Un concert inaugural al Preşedinţiei române la Consiliul UE va avea loc şi la Bruxelles, pe 24 ianuarie, la centrul Bozar. Atunci, Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal va prezenta un repertoriu ce include lucrări de George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoraş Dinicu, George Grigoriu şi Eugen Doga.

Citiți, pe larg, și rămâneți la curent cu știrile și activitățile privind Președinția României la Consiliul UE

Concertul de joi va fi urmat de întrevederi oficiale ce vor avea loc vineri, atât la Palatul Cotroceni, cât și la Palatul Victoria, unde președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă îi vor primi pe președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și pe membrii Colegiului Comisiei Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.