Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, “furios” pe România pe tema romilor

Birgitta OhlssonMinistrul suedez pentru Afaceri Europene Birgitta Ohlsson şi-a exprimat marţi “furia” faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP.

„Sunt furioasă, dezamăgită şi îmi pare rău. Dar nu vom abandona”, a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului local „Dagens Nyheter”, citat de Mediafax.

Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi.

 “Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect”, a continuat ministrul.

Conform unor date de la Comitetul de Acţiune al Primăriei Stockholm, citate de către Dagens Nyheter, 90% dintre cerşetorii din capitala suedeză sunt români.

România întâmpină dificultăţi în absorbirea fondurilor UE. În perioada 2007-2013, ea a cheltuit abia 26,5% din fondurile alocate.

În februarie, după ce ministrul suedez pentru Integrare Erik Ullenhag a apreciat “profund îngrijorător faptul că România (…) nu solicită mijloacele UE care există pentru ameliorarea situaţiei romilor, ambasadorul României la Stockholm a sugerat Suediei să interzică cerşetoria.

Suedia refuză această soluţie, preferând să desfiinţeze taberele cele mai insalubre pe care romii le instalează la periferia oraşelor.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.