Ministrul Teodor Meleșcanu: Decizia Statelor Unite privind Ierusalimul este ”un element încurajator”

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, în premieră, că decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului este un ”element încurajator”.

FOTO: MAE

”Poziţia României este poziţia pe care am avut-o consecvent legată de ideea creării a două state, Israel şi Palestina, care să trăiască în bună vecinătate şi în prosperitate, cu ideea noastră că această soluţie trebuie să fie găsită pe calea dialogului direct între părţile interesate şi în acelaşi timp pe ideea că este bine să nu se recurgă la măsuri unilaterale care ar putea avea un impact negativ asupra negocierilor”, a declarat șeful diplomației române în contextul participării sale la lansarea campaniei de comunicare publică “We are NATO”

”Decizia anunţată de SUA este, după părerea mea, un element încurajator pentru că preşedintele Trump dă foarte clar semnalul, în afară de problema mutării ambasadei, în legătură cu dorinţa SUA de a se implica în găsirea unei soluţii şi mai ales subliniază faptul că în ceea ce priveşte situaţia Ierusalimului, situaţia celor două state din regiune, acestea vor face obiectul unor negocieri şi în urma soluţiilor care vor fi găsite între ele se va definitiva şi statutul juridic al celor două state şi al Ierusalimului”, a afirmat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, răspuzând întrebărilor presei, potrivit Digi24.

Reacția lui Meleșcanu a survenit după ce Ministerul Afacerilor Externe a precizat că ”poziția României față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită de dreptul internațional, prin rezoluțiile CS ONU în materie, și, respectiv, cu poziția UE faţă de acest subiect”.

De asemenea, ”România împărtășește dorința președintelui Donald Trump de a pune capăt acestui conflict și își exprimă speranța că reiterarea, de către actualul lider de la Casa Albă, a angajamentului SUA față de soluția celor două state, va deschide calea către relansarea negocierilor de pace”, a mai precizat MAE.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Mai multe state europene au criticat miercuri seara decizia președintelui Statelor Unite Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, acestea fiind de părere că statutul orașului în cauză trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu. Reacții similare au venit și din partea unor importante țări din regiune, Turcia și Iran.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.