MRU cere convocarea de urgenţă a CSAT pe subiectul Ucraina: România să fie pregătită pentru refugiaţi

mru parlamentPreşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, solicită convocarea de urgenţă a unei şedinţe CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, arătând că, în cazul în care războiul civil se extinde, România trebuie să fie pregătită să adăpostească cetăţenii ucraineni refugiaţi.

Comunicatul integral transmis redacției:

În cazul în care războiul civil se extinde, România trebuie să fie pregătită, între altele, să adăpostească în țară cetățenii ucrainieni refugiați. În asemenea condiții, preocuparea noastră față de românii din Ucraina, vorbitori nativi de limba română, trebuie să sporească, iar atenția patriei mamă să fie concentrată asupra acestui aspect. Solicit factorilor responsabili să convoace de urgență CSAT într-o ședință dedicată exclusiv subiectului Ucraina. Guvernul României nu trebuie să uite că distanța până la Kiev este de doar 900 km și că de deznodământul crizei din Ucraina este legat și parcursul european al Chișinăului, și soarta comunităților de români din Bucovina și Transcarpatia.

Urmăresc cu maximă atenție evenimentele de la Kiev. Violențele de noaptea trecută, de o amplitudine fără precedent, constituie o sursă de profundă îngrijorare. Escaladarea crizei din Ucraina trebuie să înceteze. Perpetuarea unei situații tensionate la nivel regional va fi decontată în ultimă instanță și de noi. Este obligatoriu, deci, ca România să își regăsească glasul în privința Ucrainei. Tăcerea înseamnă autoizolare și irelevanță.

Singura soluție pentru rezolvarea crizei din Ucraina o reprezintă revenirea pe cale pașnică la o ordine democratică reprezentativă și legitimă, în acord cu aspirațiile poporului ucrainean. Uniunea Europeană, în strânsă coordonare cu partenerii transatlantici, poate juca un rol important în dezamorsarea situației din Ucraina și în consolidarea democrației în statul vecin. O poziționare robustă, fermă și coerentă în raport cu derapajele inacceptabile ale actualei puteri de la Kiev, ar contribui la reașezarea Ucrainei în matca democrației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.