NATO și guvernul de la Skopje au început negocierile de aderare. Macedonia ar putea deveni anul viitor al 30-lea stat membru al Alianței

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a marcat joi un pas important pe calea către apartenența sa la NATO, când au debutat două zile de discuții oficiale pentru aderare la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, informează un comunicat al Alianței.

Discuțiile formale de aderare cuprind aspecte detaliate ale apartenenței, inclusiv aspecte politice, militare și juridice.

FOTO: NATO

Acestea au fost prezidate de asistentul secretarului general al NATO pentru politică și politică de securitate, Alejandro Alvargonzález, iar Macedonia a fost reprezentată de vicepremierul și ministrul apărării Radmila Šekerinska-Jankovska și delegația națională a țării la sediul NATO.

Ulterior, ministrul macedonean a discuta despre procesul de aderare în curs și cu Rose Gottemoeller, secretarul general adjunct al NATO.

Reamintim că discuțiile privind procesul de aderare au început în iulie, ca urmare a invitației aliaților la Summit-ul de la Bruxelles.

Recent, la reuniunea miniștrilor Apărării din țările aliate, secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat că negocierile de aderare a Macedoniei la NATO ar putea fi încheiate până în luna ianuarie a anului 2019.

Declarația acestuia a fost o consecință a referendumului istoric privind modificarea denumirii Fostei Republicii Iugoslave a Macedoniei, încheiat duminică cu peste 90% din voturi în favoarea schimbării numelui țării, după acordul istoric dintre Macedonia și Grecia, fapt ce va debloca drumul Skopje-ului spre aderarea la NATO și la Uniunea Europeană.

Cea mai recentă aderare la NATO a avut în 2017, Muntenegru devenind al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice. De altfel, din 1999 încoace 13 țări au aderat la Alianță, între care și România în anul 2004.

La un deceniu distanță de la summitul de la București, când invitația de aderare a Macedoniei a fost blocată, acordul istoric încheiat după 27 ani de dispute diplomatice între Skopje și Atena și rezultatul referendumului privind noul nume al Macedoniei au deblocat aderarea Macedoniei la NATO.

Macedonia s-a alăturat în 1995 Parteneriatului pentru Pace, iar în anul 1999 candidatura sa la NATO a fost formalizată prin lansarea ”Membership Action Plan”. Invitația de aderare a Macedoniei la NATO urma să fie făcută la summitul aliat de la București (3-4 aprilie 2008), însă aceasta a fost blocată de Grecia. În comunicatul final al summitului respectiv se convenea că aderarea Macedoniei la NATO va avea loc după soluționarea disputei privind denumirea oficială a statului.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.