NATO sprijină Ucraina în conflictul cu Rusia. Jens Stoltenberg: Vom livra echipament de comunicaţie armatei ucrainene

NATO va furniza luna aceasta echipament de comunicație către forțele armate ale Ucrainei, a precizat joi secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stolteberb, în cadrul unei întrevederi cu președintele ucrainean, Petro Poroșenko, anunță Reuters, citat de Adevărul.ro.

Foto: NATO.int

I-am transmis preşedintelui Poroşenko că vom livra echipament sigur de comunicaţie către forţele armate ucrainene până la sfârşitul acestui an”, a declarat Stoltenberg, potrivit unui comunicat de presă al NATO. 

Secretarul general al NATO a lăudat atitudinea Ucrainei în timpul incidentului din Marea Negră, pe care a catalogat-o ca fiind ”calmă şi reţinută” şi a reiterat susţinerea Alianţei pentru aderarea fostelor state din Blocul comunist.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat miercuri, înaintea reuniunii de iarnă a Consiliului European care a început astăzi, că va solicita prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, după recenta confruntare maritimă dintre Rusia și Ucraina în largul peninsulei Crimeea, anexată de Moscova. Înaltul oficial german a completat că Marea Britanie și Spania susțin această idee.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că încearcă să-i anexeze întreaga Ucraină, afirmație care venea în contextul sechestrării de către Moscova a trei nave ale Marinei ucrainene împreună cu echipajele lor în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Citiți și:

Tensiuni ruso-ucrainene: Imagini din satelit arată că Rusia a desfășurat sute de tancuri la frontiera cu Ucraina

SUA cer Ungariei să nu blocheze eforturile Ucrainei de a adera la NATO: Acum, mai mult ca niciodată, Rusia testează Vestul

De altfel, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat legea care va pune capăt, începând de la 1 aprilie 2019, Tratatului de Prietenie, Cooperare și Parteneriat cu Federația Rusă.  Semnarea legii de către Poroșenko vine după ce, la 6 decembrie, 227 de parlamentari ucraineni au aprobat  decizia președintelui de a nu extinde valabilitatea tratatului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.