NATO trimite sisteme antiaeriene în Turcia, dar sugerează evitarea incidentelor cu Rusia

NATO Secretary General Jens Stoltenberg previews Antalya meeting of NATO Foreign Ministers during a press conference given at NATO headquarters

Statele membre NATO au aprobat, vineri, iniţiativa de trimitere a unor echipamente militare suplimentare pentru monitorizarea spaţiului aerian turc, dar şi proceduri pentru evitarea doborârii din nou a vreunui avion militar rus, anunţă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters, citat de gandul.info.

Jens Stoltenberg a argumentat că este vorba de măsuri pur defensive. “Am stabilit un pachet de măsuri de garanţie pentru Turcia, dată fiind situaţia instabilă din regiune”, a explicat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Prezenţa NATO va tempera unele acţiuni ale Turciei. “Este o iniţiativă care la prima vedere pare a fi o consolidare a susţinerii pentru Turcia, dar are şi rolul de a constrânge Ankara să se comporte mai inteligent”, a explicat Nick Witney, fost director al Agenţiei Europene pentru Apărare, în prezent analist la institutul Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au deteriorat grav după ce armata turcă a doborât un bombardier rus, pe 24 noiembrie, la frontiera siriano-turcă.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.