Noi norme în materie de circulație a datelor europene fără caracter personal. Consolidarea sectorului de date va îmbunătăți competitivitatea Europei

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația din domeniul liberei circulații a datelor. Noile norme vor stimula economia datelor și dezvoltarea de noi tehnologii precum sisteme autonome transfrontaliere și inteligența artificială, potrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Sursă: Pixabay.com

Reforma elimină restricțiile în materie de localizare a datelor impuse de statele membre în ceea ce privește localizarea geografică a stocării și prelucrării datelor fără caracter personal, cu excepția situațiilor în care astfel de restricții sunt justificate în temeiul siguranței publice. Autoritățile din statele membre vor continua să aibă acces la date chiar și atunci când acestea sunt localizate în altă țară. Accesul la date ar putea fi necesar, de exemplu, în scopul controlului de reglementare sau de supraveghere.

Regulamentul încurajează, de asemenea, elaborarea unor coduri de conduită care să le faciliteze utilizatorilor de servicii de prelucrare a datelor schimbarea furnizorilor sau transferarea datelor înapoi în propriile sisteme informatice.

“Consolidarea sectorului de date va îmbunătăți competitivitatea Europei. Libera circulație a datelor este esențială pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă și va oferi mai multă flexibilitate întreprinderilor noastre. De acum înainte, acestea vor avea posibilitatea de a alege furnizorul de servicii cloud care li se potrivește cel mai bine”, a declarat Margarete Schramböck, ministrul federal austriac al digitalizării și economiei și președintele Consiliului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.