UPDATE. Noi proteste la Paris: „vestele galbene” au început să se adune pe Champs-Elysees

UPDATE: 

La manifestaţia ”vestelor galbene” de sâmbătă, la Paris, au participat doar aproximativ 1.000 de persoane, a anunţat Prefectura Poliţiei (PP) a Parisului, relatează AFP, conform Agerpres.

Aceasta este ”o mobilizare mai slabă” şi totodată ”o mobilizare a spărgătorilor mai slabă”, a declarat la BFMTV o purtătoare de cuvânt a PP, Johanna Primevert, precizând că ”poliţiştii rămân moilizaţi”.

Potrivit PP, 59 de persoane au fost reţinute.

În urmă cu o săptămână, până la momentul acestor decaraţii se efectuaseră 480 de reţineri şi 211 de arestări preventive.


Mai mulţi susţinători ai Mişcării „Vestele Galbene” au început să se adune pe Champs-Elysees, la Paris, pentru a desfăşura noi manifestaţii, în pofida apelului la calm făcut de preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează site-ul postului France 24, citat de Adevărul.ro.

Preşedintele Emmanuel Macron a recunoscut într-un discurs la începutul acestei săptămâni că este parţial responsabil pentru mânia manifestată de protestatarii „vestelor galbene”, mişcare a cărei numele provine de la vesta reflectorizantă pe care trebuie să o poarte toţi şoferii francezi. El a anunţat măsuri menite să îmbunătăţească puterea de cumpărare a oamenilor. Dar până acum a refuzat să reinstituie un impozit pe avere care a fost ridicat pentru a impulsiona investiţiile în Franţa.

Mişcarea „vestele galbene”, care şi-a început demonstraţiile pe 17 noiembrie, iniţial pentru a protesta împotriva creşterii taxlor la combustibili, s-a transformat curând într-o expresie de furie cu privire la costul ridicat al nivelului de trai în Franţa şi în sensul că guvernul lui Macron este detaşat de greutăţile de zi cu zi ale cetăţenilor.

La protestele de săptămâna trecută, peste 1.700 de persoane au fost arestate în întreaga ţară, iar conform mass-media locale peste 200 de persoane au fost rănite. 

 

Citiți și: Emmanuel Macron, în discursul adresat națiunii pentru a dezamorsa criza ”vestelor galbene”: Îmi asum o parte din responsabilitate. Decretez stare de urgență economică și socială

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.