O imagine demnă de cronica ilustrată a omenirii: La Compiegne, unde acum 100 de ani se încheia Primul Război Mondial, Emmanuel Macron și Angela Merkel au reînnoit reconcilierea franco-germană în ”serviciul Europei și al păcii”

Comemorarea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial a debutat sâmbătă la Paris cu omagii simbolice puternice oferite de președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în timp ce liderul principalului aliat al Europei – Statele Unite -, președintele Donald Trump s-a remarcat negativ prin anularea prezenței sale la un cimitir american de lângă Paris pentru a aduce omagii soldaților americani căzuți în prima conflagrație mondială.

Macron și Merkel au dezvelit sâmbătă o placă comemorativă cu un mesaj de pace la Memorialul de la Compiegne, în La Rethondes, unde în urmă cu 100 de ani a fost semnat armistiţiul ce a pus capăt Primului Război Mondial, lăsând în urma lor o imagine demnă pentru o cronică ilustrată a omenirii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on

De centenarul armistiţiului din 11 noiembrie 1918, Emmanuel Macron, preşedintele Republicii Franceze, şi Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germane, au reafirmat valoarea reconcilierii franco-germane în serviciul Europei şi păcii”, este mesajul inscripţionat pe această placă comemorativă.

FOTO: Captură video/ Élysée – Présidence de la République française

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emmanuel Macron (@emmanuelmacron) on

După ce au fost primiţi de brigada franco-germană creată în anul 1989, Macron şi Merkel au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor războiului şi s-au îmbrăţişat înainte de a depune coroane de flori pe monument. În cadrul ceremoniei sobre, fără discursuri, au fost intonate imnurile Franţei şi Germaniei şi Uniunii Europene, scrie Agerpres.

Cei doi lideri au intrat şi în ”Vagonul armistiţiului”, o replică a vagonului în care a fost semnat armistiţiul, şi au semnat acolo în cartea Memorialului. 

După terminarea ceremoniei, Macron şi Merkel au plecat împreună cu un grup de tineri, cărora preşedintele francez le-a spus că actuala generaţie trebuie să nu uite mesajul celor care au trăit pe vremea acelui război, şi anume ca ”niciodată să nu se mai întâmple aşa ceva”.

Peste 60 de lideri ai lumii, între care Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel sau Justin Trudeau, se află sâmbătă și duminică la Paris unde, la invitația președintelui Franței, participă la o serie de evenimente dedicate Centenarului Armistițiului care a pus capăt ostilităților din cadrul Primului Război Mondial. Printre liderii prezenți se află și președintele Klaus Iohannis.

Participarea la ceremoniile dedicate comemorării a 100 de ani de la prima conflagrație mondială reprezintă un simbol aparte în istoria României pentru care participarea la Marele Război a fost purtată sub deviza ”Răsboiul pentru întregirea neamului românesc”, iar pe 1 decembrie țara noastră aniversează 100 de ani de la Marea Unire, un proiect realizat inclusiv cu sprijinul Franței. 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.