O reuniune a Consiliului European cu mize importante pentru Regatul Unit și Uniunea Europeană. Liderii UE se așteaptă ca premierul Theresa May să vină cu ”propuneri concrete” pentru a depăși impasul privind Brexit-ul

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, i-a informat pe miniștrii afacerilor europene ai statelor membre despre recentele negocieri cu omologul său britanic, Dominic Raab privind Brexit.

Înaintea summitului Consiliului European, miniștrii au reiterat sprijinul lor pentru eforturile de a ajunge la un acord, subliniind, în aceeași măsură, că este nevoie ”să fim pregătiți pentru orice”, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Săptămâna trecută, negocierile dintre Londra și Bruxelles au căpătătat un nou avânt, alimentând astfel speranțele ca un acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie convenit înainte de reuniunea liderilor UE, care începe astăzi.

Dosarul irlandez se pare însă că a fost nodul gordian al procesului de negociere dintre cele două părți, posibilitatea existenței unui ”Brexit dur” căpătând un contur din ce în ce mai evident.

De altfel, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat în scrisoarea sa de invitație a șefilor de stat și de guvern ai statelor membre ale comunității europene că ”un Brexit fără niciun acord este mai probabil ca oricând”.

În discursul său susținut luni în Legislativul de la Londra, premierul Theresa May le-a spus parlamentarilor că Uniunea Europeană nu ar trebui să lase neînțelegerile referitoare la dosarul irlandez să fie o piedică în obținerea unui acord de retragere.

Astfel, identificarea unei modalități, consfințite de ambele părți, de a evita o graniță dură între Irlanda, stat membru UE, și Irlanda de Nord, a devenit principalul obstacol în înaintarea negocierilor către un acord politic.

Uniuena Europeană a amânat, de altfel, propunerea sa, cunoscută sub numele de ”soluție de avarie”, și anume ca Irlanda de Nord să fie menținută în uniunea vamală și piața unică europenă, o idee respinsă cu vehemență de Theresa May, dar și de liderul Partidul ultraconservator nord-irlandez DUP, care sprijină guvernul minoritar al premierului britanic.

O modalitate de a depăși acest impas, propunere ce apaține Londrei, este aceea de a menține întreg Regatul Unit în uniunea vamală după ce perioada de tranziție se încheie, în 2020.

În discursul său de luni, May a acuzat Bruxelles-ul de rigiditate, spunând că a rămas blocat în ideea de menținere a Irlandei de Nord în uniunea vamală în eventualitatea în care un plan pentru Marea Britanie nu este pregătit pentru a fi pus în aplicare după ce expiră perioada de tranziție.

O astfel de soluție ridică totuși probleme, și anume: din ce poziție va negocia Uniunea Europeană posibilele acorduri comerciale, care ar trebui stabilite după ce Regatul Unit va fi ieșit din UE, și care va fi statutul acestuia, care, va fi în același timp și în uniunea vamală, dar și afară din comunitatea europeană?

Marși seara, publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat că executivul UE a propus ca perioada de tranziţie să fie prelungită dincolo de finalul anului 2020.

Prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit nu ar afecta Europa dacă Marii Britanii i s-ar permite să rămână în uniunea vamală şi piaţa internă ale Uniunii Europene şi după tranziţia deja convenită, a declarat ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn, într-un interviu acordat miercuri postului public de radio german Deutschlandfunk.

”Ceea ce poate fi extinsă fără probleme este data de 1 ianuarie 2020 când se încheie perioada de tranziţie. Dacă se adaugă un an la aceasta, Europa nu va avea de suferit, sper că nici Marea Britanie”, a spus Asselborn în interviul menţionat.

Premierul Theresa May urmează să se adreseze astăzi celorlalți 27 de lideri pentru a-și prezenta viziunea sa despre Brexit, pornind cu un capital ridicat de încredere, dacă luăm în calcul faptul că ieri, după discuții care s-au desfășutat de-a lungul a două ore și jumătate, aceasta a reușit să obțină sprijinul întregului guvern pentru planul său referitor la ieșirea Marii Britanii din UE. 

De altfel, Uniunea Europeană i-a solicitat premierului britanic să vină cu idei noi pentru a elimina blocajul negocierilor pe tema Brexitului, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că ”bunăvoinţa” nu este suficientă pentru a se ajunge la un acord.

Marţi, Tusk a declarat că se va folosi de prilejul oferit de reuniunea de astăzi a liderilor UE de la Bruxelles ca ”să o întrebe pe May dacă dispune de propuneri concrete în vederea depăşirii impasului”. ”Pentru ca această deblocare să poată avea loc, pe lângă bunvoinţă, avem nevoie de fapte”, a spus înaltul oficial european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.