Obama, întrevedere cu Iurie Leancă. SUA oferă sprijin Republicii Moldova

leanca obamaŞeful Guvernului moldovean, Iurie Leancă, a fost primit în cursul dimineţii, la Casa Albă, de vicepreşedintele Joe Biden. Preşedintele Barack Obama a participat şi el la întrevedere, potrivit Executivului american.

Liderii americani au multiplicat luni semnele de sprijin pentru Republica Moldova, în contextul unei vizite la Washington a premierului acestei foste republici sovietice angajate într-un proces de aderare la Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit Realitatea.net.

Şeful Guvernului moldovean, Iurie Leancă, a fost primit în cursul dimineţii, la Casa Albă, de vicepreşedintele Joe Biden.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Barak Obama a spus că a ţinut să vină personal ca să-l salute şi să-l felicite pe Iurie Leancă pentru Acordul de Asociere parafat la Summitul Parteneriatului Estic, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut, la Vilnius.

„SUA susţine enorm parcursul european al Republicii Moldova, înţelegem că acest drum nu este unul uşor, susţinem integritatea teritorială si suveranitatea Republicii Moldova”, a declarat Barack Obama.

De asemenea, preşedintele american a spus că Statele Unite vor face tot ce le stă în puteri pentru stabilizarea situaţiei din regiune. „Inima mea e cu voi, sprijinul meu e pentru voi şi vreau să vă văd reuşind“, a mai declarat Barack Obama potrivit Lilianei Viţu, purtătoare de cuvânt a premierului.

La rândul său, Premierul Iurie Leancă i-a mulţumit lui Barack Obama pentru susţinerea generoasă din partea statului american atât la capitalul uman, cât şi financiar. Şeful Guvernului de la Chişinău a dat asigurări că Republica Moldova este un prieten bun al administraţiei de la Washington.

“Vom suplimenta fondurile pentru a ajuta R.Moldova să îşi dezvolte competitivitatea”, a declarat pentru presă secretarul de Stat american, înainte de o întrevedere cu premierul moldovean, Iurie Leancă, la Washington.
Washingtonul prevede să deblocheze încă 2,5 milioane de dolari pentru Republica Moldova, suma totală urmând să ajungă la 7,5 milioane.

În contextul în care Rusia a preluat controlul asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei aflată la aproximativ 600 de kilometri de Republica Moldova, John Kerry şi-a arătat îngrijorarea faţă de o eventuală atitudine similiară a Moscovei faţă de Chişinău.

“Îmi pare rău să spun, dar Rusia face presiuni asupra R.Moldova. Există probleme legate de sursele de energie”, a denunţat şeful diplomaţiei americane, adăugând că Washingtonul este “ferm angajat în direcţia aleasă de R.Moldova”.

John Kerry urmează să se deplaseze marţi la Kiev pentru a reafirma “sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei” şi a ameninţat Moscova cu măsuri de retorsiune dacă va continua “invazia” şi “agresiunea” în Crimeea.

La rândul său, Obama a apreciat că Moscova este “de partea rea a istoriei” în această criză şi a ameninţat cu adoptarea unor “măsuri economice şi diplomatice care ar izola Rusia”.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.