Parlamentarii s-au scos de sub incidența Codului Penal pe acte de corupţie. Crin Antonescu: Nu văd nicio problemă.Parlamentarii nu au superimunitate

sala plen parlamentParlamentarii din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor au introdus câteva amendamente la Codul Penal care îi scot din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi profesiile liberale.
Mai exact, aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru infracţiuni de corupţie ( articolul 147 din Codul penal), notează Evenimentul Zilei.

Potrivit documentelor publicate de Camera Deputatilor, deputatii juristi au adus amendamente prin care sa modifice “Conflictul de interese” din Codul penal şi au scăzut şi pedeapsa maximă pentru conflictul de interese de la 5 ani la 3 ani de inchisoare. Modificările au fost făcute într-o propunere legislativă privind modificarea şi completarea Codului Penal al României din 21 iunie 1986, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, parlamentarii, preşedintele şi profesiile liberale au fost scoase din rândul funcţionarilor publici. Prin scoaterea parlamentarilor din rândul funcţionarilor publici aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplica funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul in serviciu, dar şi alte fapte cum ar fi conflictul de interese.

georgescuPotrivit lui Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, noile modificări aruncă în aer dosarele penale privind conflictul de interese.

„Conflictul de interese pentru membrii parlamentului urmează să fie dezincriminat prin amendamente la Codul Penal aflate pe ordinea de zi a şedintei de plen. Senatorii şi deputații nu vor mai fi subiecți ai infracțiunii respective şi nici nu vor mai putea fi verificați din aceasta perspectivă de ANI sau alte unități de parchet. Istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi. Se va crea o super-imunitate. Este o iniţiativă care daca va fi adoptată, dă o lovitură grea statului de drept, afectand iremediabil credibilitatea României ca stat membru al Uniunii Europene şi NATO,” a arătat Horia Georgescu, citat de Realitatea.net.

Antonescu: Parlamentarii nu au superimunitate

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că parlamentarii nu vor avea superimunitate şi că era necesară această lege pentru că aleşii nu sunt funcţionari publici.

“Parlamentarii nu sunt funcţionari publici, erau asimilaţi funcţionarilor. Nu înseamnă că parlamentarii au superimunitate, cum a titrat presa azi. Nu poate face un parlamentar abuz în serviciu. Nu văd nici o problemă; probabil că vom avea iar noi discuţii propagandistice”, a declarat Crin Antonescu.

DNA nu-i mai poate ancheta pe parlamentari pentru infracţiuni de corupţie ( articolul 147 din Codul penal) pentru că aceştia s-au scos din categoria funcţionarilor publici, noţiune folosită în legea 78 de combatere a corupţiei.

Surse: Realitatea.netEvenimentul Zilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.