Parlamentul din Kosovo a votat în favoarea unei armate naționale. Jens Stoltenberg: NATO regretă această decizie | Reacția SUA: Este un pas pozitiv

Parlamentul kosovar a adoptat vineri o lege cu privire la înființarea unei armate naționale, o decizie care a provocat nemulțumirea minorității sârbe și a Belgradului, anunță AFP, citat de Adevărul.ro.

Integritatea şi securitatea Kosovo sunt asigurate din 1999 de către KFOR, o forţă internaţională condusă de NATO.

După adoptarea unui text care pune bazele unui Minister al Apărării, deputaţii kosovari au adoptat vineri – în unanimitate – cu voturile celor 107 de aleşi prezenţi alt text, care dă un mandat militar Forţelor de Securitate din Kosovo (KSF), în prezent însărcinate cu misiuni în domeniul securităţii civile, a constatat AFP.

FOTO: NATO

Un text cu privire la organizarea acestei forţe urmează să fie examinat.

Mişcări de trupe ale forţei internaţionale de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) au fost observate joi, în ajunul votului.

După vot, secretarul general al NATO a difuzat un comunicat în care îşi exprimă regretul faţă de această decizie.

Regret că această decizie a fost luată în pofida preocupărilor exprimate de NATO. (…) Momentul a fost ales prost“, se arată în comunicatul emis în numele lui Jens Stoltenberg.

”NATO susţine dezvoltarea KSF în cadrul mandatului actual. Odată cu modificarea acestui mandat, Consiliul Atlanticului de Nord va fi constrâns să-şi reexamineze nivelul de angajament al NATO pe lângă KSF“, a subliniat şeful NATO.

În pofida îngrijorărilor exprimate de NATO, SUA sprijină planul Kosovo de a-și crea propria armată.

Washingtonul apreciază că ”transformarea KSF în forţe armate ale Kosovo este un pas pozitiv şi că este firesc ca republica în calitate de ţară suverană şi independentă să dispună de propriile capacităţi defensive”, a spus ambasadorul american la Priştina, Philip Kosnett. ”Acesta este un proiect ce va lua mulţi ani”, a subliniat el.

Autorităţile de la Priştina au în vedere să aloce anul viitor 57 de milioane de euro pentru bugetul acestei armate ce va avea în perspectivă aproximativ 5.000 de soldaţi, plus circa 3.000 de rezervişti.

Potrivit analiştilor în problemele Kosovo, va fi nevoie de aproape 10 ani pentru ca actuala KSF să fie transformată într-o armată. Efectivele noii forţe ar urma să crească la 5000, plus circa 3000 de rezervişti, ceea ce este departe de cei circa 30.000 de militari ai armatei sârbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.