Parlamentul European a votat împotriva dublului standard de calitate la produse pe piața unică europeană. Adina Vălean: CE trebuie sa ia în considerare o metodologie de testare nouă, comună pentru toate statele

Joi, 13 septembrie, la Strasbourg, Parlamentul European a votat împotriva practicilor de vânzare, pe piața comună europeană, de produse diferite calitativ sau ca rețetă, sub aceeași etichetă. Rezoluția Parlamentului protejează consumatorii europeni și impune companiilor să îi trateze egal, indiferent de țara din care vin.

FOTO: Adina Vălean/ Flickr

„Un produs care este diferit în Franța, de pildă, și în România nu poate fi etichetat identic. Pentru bunuri care poartă același nume nu pot exista rețete diferite. După votul de pe 13 septembrie, din Parlamentul European, Comisia trebuie sa ia in considerare o metodologie de testare nouă, comună pentru toate statele UE. Egalitatea consumatorilor europeni este un principiu important, nu putem accepta un tratament diferit, în funcție de naționalitate, ar contrazice înseși principiile care stau la bază Uniunii” a comentat Adina Vălean, președinte al Comisiei pentru mediu, siguranță alimentară și sănătate publică despre raportul privind dublul standard.

Companiile au invocat, adesea, la solicitările de explicații ale autorităților, principiul autohtonizării produselor alimentare: rețetele sunt adaptate la gusturile consumatorilor, diferite în fiecare țară. Deși acesta poate fi un argument, diferențele semnificative de rețetă trebuie semnalizate pe etichetă în mod transparent și produsele nu pot purta aceeași marcă, pentru că acest lucru ar fi înșelător pentru consumatori. De asemenea, s-au găsit diferențe de rețetă la produse unde acest principiu nu funcționează, cum ar fi mâncarea pentru copii mici.

Un alt argument care a apărut în discuțiile despre dublul standard dinspre marile companii multinaționale a fost prețul diferit, în funcție de puterea de cumpărare a locuitorilor unui anume stat, care conduce la o calitate diferită. Insa raportul supus votului astăzi, în Parlamentul European, arată că adesea, produse de o calitate inferioară sunt mai scumpe decât cele de o calitate mai bună.

Prin votul Parlamentului European se solicită crearea în regim de urgență de capacități și mecanisme la nivelul UE pentru a monitoriza consecvența compoziției și a proporțiilor de ingrediente utilizate la produse alimentare vândute sub aceeași marcă și în același ambalaj.

Citiți și: Dublu standard al alimentelor în UE. Parlamentul European solicită etichetare în funcție de componența produsului și neinducerea în eroare a consumatorilor

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.