Parlamentul European ameninţă cu blocarea bugetului UE pentru 2014-2020. Rompuy: În multe ţări din Europa se strânge cureaua, iar UE nu poate fi o excepţie

Herman_Van_RompuyMembrii Parlamentului Eu­ro­pean (PE) au ameninţat că nu vor vota proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) aprobat la începutul lunii de guvernele europene pentru următorii şapte ani, deoarece acesta este cu mult mai redus faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene care se axa pe stimularea creşterii economice şi pe reducerea şomajului, relatează ZF.ro.

Avertismentul vine într-o perioadă în care blocul comunitar încearcă să găsească soluţii pentru combaterea crizei datoriilor suverane care ameninţă destrămarea zonei euro.

Joseph Daul, deputat francez care conduce din 2007 Partidul Popular Euro­pean (PPE), cea mai mare formaţiune politică din cadrul PE, a acuzat liderii UE că se comportă la fel ca “vânzătorii de covoare”. El a afirmat că statele membre au ignorat PE în negocierile privind bugetul multianual al UE.

Rompuy a apărat însă decizia liderilor UE privind bugetul, menţionând că acordul la care s-a ajuns este “în favoarea Europei ca întreg”.

“În multe ţări din Europa se strânge cureaua, iar UE nu poate fi o excepţie”, a spus el, adăugând că anumite ţări au solicitat chiar reduceri de cheltuieli şi mai mari, de până la 40 miliarde euro.

Parlamentarii europeni îşi vor exprima votul cu privire la buget  în următoarea sesiune plenară de la Strasbourg care va avea loc în luna martie, iar cel mai probabil acesta va fi secret. Dacă 151 dintre membrii PE solicită, votul poate fi secret, potrivit regulilor parlamentare.

Mai multe declaratii ale oficialilor AICI.

Sursa: ZF.ro
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.