Parlamentul European vrea modificarea legislatiei pentru a include gazele de sist: Noile proiecte de fracturare hidraulica trebuie sa treaca testele de mediu

European-parliament-strasbourg-insideeuropeParlamentul European a adoptat miercuri mai multe amendamente la legislatia europeana actuala care prevad obligatia ca activitatile de exploatare si extractie pentru hidrocarburile neconventionale sa faca obiectul unor studii de impact de mediu, se arata intr-un comunicat de presa al corpului legislativ european.

Astfel, eurodeputatii propun ca evaluarile de mediu sa fie obligatorii si in cazul gazului de sist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconventionale extrase, fie ca este vorba de proiecte de explorare sau de extractie, pentru faza in care este aplicata fracturarea hidraulica.

PE precizeaza ca legislatia in vigoare priveste proiectele pentru gazele naturale care extrag cel putin 500 000 de metri cubi pe zi. Randamentul pentru forajul de gaz de sist fiind adeseori inferior, pentru ca e realizat prin fracturarea rocii, aceste exploatari nu sunt supuse evaluarilor de impact. Eurodeputatii au solicitat insa ca aceste evaluari sa fie obligatorii si in cazul gazului de sist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconventionale extrase: gaz si petrol de sist, gaz de carbune, fie ca este vorba de proiecte de explorare sau de extractie, pentru faza in care este aplicata fracturarea hidraulica.

“Revizuim aceasta legislatie cheie pentru a o alinia noilor prioritati ale Europei, ca de exemplu, solurile, utilizarea resurselor, respectul biodiversitatii. Fracturarea hidraulica suscita ingrijorari. Am prevazut criterii clare pentru a evita conflictele de interes si pentru ca publicul sa fie implicat”, a declarat raportorul Andrea Zanoni (ALDE, Italia).

Detalii AICI.

Sursa: HotNews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.