Parteneriatul Estic, prioritate a Președinției române a Consiliului UE din 2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu, a participat luni la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de miniștrii de externe europeni și omologii din statele partenere Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, informează MAE într-un comunicat de presă. Cu acest prilej,  oficialul a evidențiat că PaE se află printre prioritățile Președinției române a Consiliului UE.

Foto: MAE

De asemenea, a punctat necesitatea continuarii reformelor și proceselor de modernizare din statele partenere, reiterând disponibilitatea țării noastre de a împărtăși expertiza în acest sens.  În egală măsură, a subliniat importanța ca Uniunea Europeană să continue să fie angajată în vecinătatea estică, regiune de importanță strategică.

În marja reuniunii ministeriale a PaE, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut o întâlnire bilaterală cu noul ministru georgian de externe, David Zalkaliani. Cu acest prilej, cei doi oficiali au discutat despre relația bilaterală, precum și despre cooperarea în context multilateral din etapa următoare, cu accent pe acțiunile avute în vedere pe durata Președinției române a Consiliului UE.

Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu statele din dimensiunea estică (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) a Politicii Europene de Vecinătate în vederea sprijinirii şi accelerării apropierii graduale a acestora de UE.

Lansată oficial la 7 mai 2009, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Praga, iniţiativa este guvernată de principiile implicării comune, diferenţierii şi condiţionalităţii, iar valorile comune precum democraţia, statul de drept, respectarea drepturilor omului, precum şi principiile economiei de piaţă, dezvoltării durabile şi bunei guvernări stau la baza acestui parteneriat.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.