Ponta: Băsescu va respinge bugetul şi va sesiza CCR. Băsescu: Eu îmi fac datoria morală

ponta gov.roPremierul Victor Ponta a declarat, marţi, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, că acesta i-a spus că va respinge bugetul pe 2014: “Poziţia preşedintelui a fost extrem de inflexibilă”.

“Din păcate, poziţia preşedintelui este extrem de inflexibilă. Ne-a spus că va da proiectul de buget înapoi la Parlament. Singura rugăminte pe care i-am adresat-o a fost aceea de a nu tergiversa excesiv de mult şi să încercăm să facem toate procedurile astfel încât până la 1 ianuarie să avem totuşi bugetul. Preşedintele va retrimite legea, va contesta la Curtea Constituţională. Rugămintea mea a fost ca aceste proceduri să le facă într-un termen rezonabil. Nu mi-a garantat nici că da, nici că nu. Poziţia preşedintelui a fost extrem de inflexibilă. Urmează ca, după ce Parlamentul votează bugetul, să îl trimitem, să îl retrimită să îl votăm încă o dată, să îl conteste la Curte şi apoi va trebui să îl promulge”, a spus Ponta, după întâlnire, citat de Realitatea.net.

Băsescu: Îmi fac datoria morală, văzând că pe spinarea românilor se acumulează în bugetul de stat bani pentru clientela politică

Principalele declarații ale președintelui:

– Eu voi utiliza instrumentele pe care le am pentru a atrage atenţia că această creştere de preţ la combustibil va afecta puternic şi populaţia, va afecta puternic şi companiile şi, în mod deosebit, societăţile mici

– Sunt resurse în buget şi pentru indexarea pensiilor, şi pentru creşterea salariului minim pe economie. Susţin şi creşterea venitului minim garantat.

traian basescu – Bugetul are resurse pentru toate aceste lucruri. Prin renunţarea la introducerea accizei de 52 – 53 de bani pe motorină, respectiv benzină, resursele cu care se diminuează veniturile bugetului de stat trebuie taiate de la excesul de repartizare bugetară care este la Ministerul Dezvoltării, la domnul ministru Dragnea. Şi o să vă spun imediat şi de ce acolo. Şi de asemenea sunt resurse care înseamnă rezerve plantate în diverse locuri din bugetul de stat, dar, în mod deosebit, se pot găsi la capitolul serviciul datoriei, la dobânzi, unde sunt cel puţin 600 de milioane în plus. Deci 1.500 de la domnul Dragnea, sau 1,5 miliarde de la domnul Dragnea trebuie tăiate şi 600 de milioane de la serviciul datoriei, ceea ce ar reprezenta 2,1 miliarde faţă de 2,28 miliarde cât s-ar obţine prin creşterea accizei la combustibil.

– De ce insist să se facă tăierile de la domnul Dragnea, de la Ministerul Dezvoltării Regionale? Pentru că aceştia sunt bani electorali, destinaţi mobilizării primarilor, cărora să li se acorde sume de bani încă de la începutul anului, pentru a fi mobilizaţi pentru alegerile europarlamentare şi pentru alegerile prezidenţiale. Se pare că mulţi primari numai așa funcţionează, dacă primesc fisele în tonomat; altfel, nu cântă la alegeri. Dar de ce mi se pare un exces nejustificat aici? Pentru că în buget sunt înscrise trei programe: modernizarea satului românesc, regenerare urbană pentru oraşe şi municipii şi infrastructura de nivel judeţean. Toate aceste programe au resursă financiară în banii de la Uniunea Europeană. În loc să facă această bătălie politică cu introducerea unei taxe suplimentare pe combustibil, care va afecta toţi cetăţenii şi toată economia României, prim-ministrul putea să-i pună pe primari să pregătească proiecte, pentru că de la 1 ianuarie intră în vigoare noul buget al Uniunii Europene, şi puteau să aibă proiecte aprobate pe care să le finanţeze cu bani europeni şi nu cu bani luaţi dintr-o taxă care afectează atât de puternic populaţia şi economia.

– Refuzul meu de a semna memorandumul prin care să aprob negocierile cu Fondul nu are nicio semnificaţie din punct de vedere al menţinerii acordului. Acordul este pentru perioada 2013-2015 şi el nu se întrerupe doar dacă programul deraiază, dacă nu se respectă criteriile macro-economice stabilite la semnare.

– Punctul de vedere al premierului a rămas infelxibil, a susţinut că introduce taxa la combustibil. Şi eu l-am informat că îmi voi susţine punctul de vedere prin mijloace constituţionale. Voi întoarce bugetul la Parlament şi voi spune de unde să se taie.

– Eu îmi fac datoria morală, ca preşedinte, văzând că pe spinarea românilor se acumulează în bugetul de stat bani pentru clientela politică, dar nu voi putea să am decât acţiunile legale, adică trimis bugetul înapoi la Parlament şi eventual, dacă vor fi situaţii de neconstituţionalitate să-l atac şi la Curtea Constituţională. Dar atât. Eu nu pot impune prin alte mijloace Guvernului şi să renunţe la ordonanţa de urgenţă prin care a modificat Codul Fiscal sau, după trimiterea înapoi în Parlament dacă bugetul este votat în aceeaşi formă, sunt obligat să-l promulg în cazul în care nu-l atac şi la Curtea Constituţională.

Surse: Realitatea.net, presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.