Premierul Pavel Filip la întâlnirea cu șefa Adunării Parlamentare NATO: Neutralitatea nu a fost opțiunea Republicii Moldova, ea fiind fost impusă de trupele ruse

Republica Moldova este o ţară neutră, dar aceasta nu înseamnă că ea este izolată, a declarat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în cadrul unei întrevederi la Chişinău cu preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Rasa Jukneviciene, căreia i-a spus că „neutralitatea i-a fost impusă de implicarea forţelor militare ruse în conflictul din Transnistria”, conform unui comunicat de presă al guvernului de la Chişinău.

FOTO: gov.md

„Faptul că Republica Moldova prin Constituția sa este o țară neutră nu înseamnă că ne dorim să fim o țară izolată. Dimpotrivă, ne dorim o colaborare foarte strânsă cu NATO, ne dorim să învățăm, ne dorim să instruim militarii noștri și să participăm la exerciții comune internaționale”, a menționat Pavel Filip, adăugând că „Neutralitatea nu a fost alegerea noastră. A fost impusă de implicarea forțelor militare rusești în conflictul de pe Nistru. Aceste forțe, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul Republicii Moldova în ciuda apelurilor repetate ale țării noastre și comunității internaționale și a angajamentelor Federației Ruse”.

La rândul său, președintele Adunării Parlamentare NATO, Rasa Jukneviciene a menționat că instituția poate pune la dispoziția țării noastre expertiza și experiența necesare pentru a face față noilor riscuri și provocări din regiune, în special cele legate de implicarea Federației Ruse. „NATO nu este o alianță pentru război. Este o alianță pentru pace. O alianță pentru democrație”, a punctat oficialul. Premierul Pavel Filip a confirmat acest lucru, menționând proiectele NATO implementate în țara noastră, cum ar fi cel de retragere a stocurilor de pesticide periculoase.

Adunarea Parlamentară a NATO este o organizaţie interparlamentară, care reuneşte, în prezent, parlamentari din cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate. Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994. 

Reamintim că la summitul NATO din luna iulie liderii țărilor aliate au solicitat retragerea forțelor militare pe care Rusia le-a staționat ilegal pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, într-o precizare inclusă în premieră în declarația finală a unui summit NATO.

Cu referire la Republica Moldova, aliații din NATO au făcut un apel către Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze constructiv în negocierile privind Transnistria.

De asemenea, la nivelul relațiilor dintre R. Moldova și NATO amintim și existența la Chișinău a unui birou de legătură al Alianței Nord-Atlantice, inaugurat cu decembrie 2017.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.