Premierul Viorica Dăncilă, conferință comună de presă cu președintele CE Jean-Claude Juncker: Continuăm să lucrăm împreună pentru a consolida proiectul european, un obiectiv comun

Vizita de astăzi este şi un moment simbolic pentru România ce deschide calea cooperării noastre într-o nouă perspectivă, cea de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene. În această calitate vom continua să lucrăm împreună pentru realizarea obliectivului comun de consolidare a proiectului european, a precizat premierul Viorica Dăncilă în cadrul coferinței comune de presă cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, organizată la finalul vizitei de două zile a acestuia, dar și a Colegiului Comisarilor și a președinților Consiliului European, Donald Tusk și cel al Parlamentului European, Antonio Tajani, prezenți în România pentru a participa la ceremonia solemnă desfășurată la Ateneul Român prin care a fost marcată preluarea oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Foto: CaleaEuropeană.ro

Discuţiile purtate vineri între membrii Guvernului României şi cei ai Colegiului Comisarilor au fost structurate pe trei secţiuni tematice şi au vizat aprofundarea dosarelor prioritare, precum piaţa unică europeană, cadrul financiar multianual, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, migraţia, securitatea şi justiţia, a anunţat, la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă.

”Discuţiile purtate astăzi între membrii Guvernului României şi membrii Colegiului Comisarilor au fost structurate pe trei secţiuni tematice care s-au desfăşurat în paralel şi care au oferit prilejul aprofundării dosarelor prioritare aflate pe agenda europeană”, a declarat Dăncilă, în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Premierul a menţionat că în cadrul primei sesiuni tematice intitulată “Piaţa internă, creştere, competitivitate, inovare şi digital” au fost abordate o serie de dosare şi politici subsumate obiectivului consolidării pieţei interne a UE.

”Acest obiectiv constituie unul din palierele cele mai importante ale acţiunii noastre comune. Au fost discutate aspecte legate de viziunea pe termen lung asupra pieţei unice şi a politicii industriale, de avansare a negocierilor privind programul educaţional<<Erasmus>> sau a pachetului de mobilitate, precum şi iniţiativele legislative care au ca scop definitivarea pieţei unice digitale”, a spus Dăncilă.

Discuțiile purtate în cadrul celui de-al doilea grup tematic au acoperit aspecte legate de Convergență economică și socială, coeziune și incluziune, cu accent pe dosarele sectoriale care vizează consolidarea Uniunii Europene și Monetare, punerea în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale și promovarea mobilității, liberei circulații în interiorul Pieței Interne a Uniunii Europene.

”O atenție specială a fost acordată discuțiilor pe marginea viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, unul din dosarele prioritare pentru Președinția României la Consiliul UE, având în vedere importanța pe care o comportă acest dosar pentru viitorul Uniunii și al politicilor europene, precum politica agricolă comună sau politica de coeziune”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Cel de-a treia sesiune tematică a fost axată pe dimensiunea Europa – actor global, apărare, securitate UE, migrație și justiție. În cadrul acesteia, a fost subliniat faptul că avansarea politicii de extindere, implicarea activă a Uniunii în regiunea Balcanilor de Vest și menținerea atenției acordate Parteneriatului Estic vor constitui priorități ale Președinției României, pe durata mandatului său.

”A fost reiterată, de asemenea, necesitatea continuării eforturilor pentru identificarea unor soluții consensuale cu privire la provocările aferente fenomenului migrației, inclusiv prin conturarea unei politici modernizate de azil la nivel UE”, completat premierul României.

Prim-minsitrul a mai spus că, în ceea ce privește securitatea în cadrul uE, vom contibua să lucrăm, în mod consecvent, la consolidarea frontierelor externe și implementarea instrumentelor de securitate internă a UE. Vom avea, de asemenea, în continuarea discuțiilor tematice un dejun de lucru în format plenar între membrii Guvernului României și membrii Colegiului Comisarilor care va oferi ocazia trecerii în revistă a principalelor concluzii și idei care au reieșit din dialogul de astăzi. De asemenea, vom urmări identificarea celor mai bune modalități de avansare și obținere de rezultate pe toate aceste paliere de acțiune. Am subliniat faptul că România îndeplinește toate criteriile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen și că dorim ca, în decursul celor 6 luni de președinție rotativă, să se obțină un acord politic în acest sens”, a menționat Dăncilă.

Citiți, pe larg, și rămâneți la curent cu știrile și activitățile privind Președinția României la Consiliul UE

România a preluat marți, 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când țara noastră asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite.

România a marcat joi și vineri, la București, preluarea oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene, într-o serie de evenimente care a debutat joi seara cu un concert la Ateneul Român la care participă liderii instituțiilor UE – Jean-Claude Juncker, Donald Tusk și Antonio Tajani – și a continuat vineri cu întrevederi la nivel înalt ale Colegiului Comisiei Europene cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă.

Vizita Colegiului Comisiei Europene la București, un moment ritualic săvârșit la începutul fiecărei președinții a Consiliului UE, este o premieră ce decurge din acest statut, iar ea vine în contextul în care președinția română și-a început activitatea oficial, gestionând prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale în care teme delicate precum avansarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual și combaterea dezinformării în Uniunea Europeană au strălucit pe agenda primului CAG prezidat de România prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.