Connect with us

POLITICĂ

UPDATE| Premierul Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului European: Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența; vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția

Published

on

România va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, a declarat premierul Viorica Dăncilă în cadrul unei dezbateri privind situația statului de drept din România dar și evoluția țării noastre în contextul protestelor violente din 10 august. Discuțiile din plenul reunit la Strasbourg vin la două zile distanță după ce, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a legislativului european, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a avertizat Guvernul României cu chemarea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul unor încălcări grave ale valorilor fundamentale.

Premierul român a argumentat că „noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența” și a cerut eliminarea MCV întrucât acesta ”și-a ratat menirea pentru care a fost creat”, aceea de a „apăra cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor”. În privința protestelor din 10 august, premierul a subliniat faptul că „ nu acceptă sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri” ce practicate peste tot în Europa, fără critici din partea instituțiilor europene.

„Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii și nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre”, a argumentat Dăncilă în fața europarlamentarilor. 

Foto: captură foto/Ebs

„Justiția trebuie să fie garanția că drepturile cetățenești sunt respectate iar cine le încalcă va fi sancționat”

”Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățenii ei sunt beneficiarii măsurilor din Parlamentul European sau din parlamentele naționale. De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție. Justiția trebuie să fie garanția că drepturile cetățenești sunt respectate iar cine le încalcă va fi sancționat”, a declarat premierul.

„MCV și-a ratat menirea pentru care a fost creat”

Premierul Viorica Dăncilă a abordat și problema protocoalelor secrete și a criticat faptul că în cadrul rapoartelor MCV, nu a fost precizat nimic în acest sens.

„Este legitim să ne întrebăm în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre numirile de magistrați, lupta împotriva corupției, este foarte bine, dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului despre protocoalele secrete dintre serviciile deinfromați și instituțiile din justiție.

În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete în numele lupte anticorupție. Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, modificat transcrierile unor interceptări pentru a crea vinovății sau cum erau șantajați martorii pentru a depune mărturii mincinoase. Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat și cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a oomis din neglijență sau rea creadință aceste realități de neconceput în UE. Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem pentru că au loc pe teritoriul UE. 

Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească.

În ultimii 4 ani, peste 3000 de magistrați au fost cercetați de DNA. Practic, jumătate dintre magistrații din România au avut ani de zile dosare prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată. Nu spun doar eu, o spun cu multă îngrijorare asociațiile de magistrați din România. Prin astfel de dosare contrafăcute, au fost înlăturați din fucnție un judecător al CCR, un vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, patru judecători ai Înaltei Curți, mai mulți judecători de instanțe superioare, un procuror general, un șef de parchet superior. În final, toți au fost achitați sau dosarele au fost clasate”, a susținut Dăncilă.

„Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. Independența e totală, nicidecum restrânsă”

Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența, a explicat politicianul român. „Niciun decident politic nu mai intervine în numirea și revocarea judecătorilor. Independența e totală nicidecum restrânsă. Vă asigur că avem bunăcredință și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția.”

„De acum, abuzurile din România nu mai pot fi ignorate”

„Există, totuși, o parte bună a aceste întâlniri – azi v-am informat pe toți, oficial, despre abuzurile din România. De acum nu se mai pot ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiția din România fără a se vorbi și despre aceste abuzuri, doar dacă se face un joc politic fără nicio legătură cu justiția. Întrebați-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri, de ce nu vi s-a spus nimic dacă totul era legitim și legal? Puneți-vă aceste întrebări înainte de a ridica piatra împotriva României”, a declarat Dăncilă. 

„Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii și nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre”

„Despre mitingul din 10 august voi spune doar câteva cuvinte: văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat împotriva unor manifestanți violenți care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. Nu am văzut aceeași poziție față de evenimentul de săptămâna trecută de la Bruxelles sau față de alte mitinguri din Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, când forțele de ordine au intervenit cu exact aceleași mijloace și cu aceleași proceduri ca cele folosite în România. Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri practicate peste tot în Europa.

În final, vă cer următorul lucru: nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii și nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre! Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali. Nimeni, niciodată nu va putea întoarce România din parcursul său european!”, a conchis premierul român.

UPDATE. Răspunsurile premierului Viorica Dăncilă la întrebările din plen: Vă rog să aveți încredere în România și să aveți încredere în parcursul european și respectarea statului de drept în țara mea

Foto: captură foto EBS

„Vă mulțumesc tuturor pentru poziția pe care ați avut-o. Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul, lucruri constructive, am vrut un dialog constructiv, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare și nu acuz pe cei care au spus aceste lucruri, ci pe cei care stau în spatele acestei dezinformări.

Domnule Pons, da trebuie să apărăm cetățenii, acest lucru îl cer și eu și nu am să ignor vocea poporului iar martor este larga susținere populară pe care o avem în România. Ascult pe toată lumea de bună credință și vreau un dialog constructiv, dar un dialog care să fie corect pentru România și pentru UE.

Doamna Macovei, știu despre dezinformările dvs. Acest guvern pe care îl criticați atât de des a adus o creștere economică de 7%, a crescut nivelul de trai al românilor și de aceea românii îl iubesc. Nu vă face cinste să aduceți lupta politică internă în Parlamentul European, este o lipsă de respect față de poporul român.

Nu am să pot să răspund la toată lumea, ar fi foarte mult timp dar vreau să mai dau câteva răspunsuri. Da, România este divizată, iar eu vreau ca România să fie unită și trebuie să avem grijă de un lucru și vă spune o țară europeană. Da, avem dialog și nu trebuie să încercăm, indiferent de lucrul politic să ne învrăjbim unii pe alții, împreună trebuie să creionăm viitorul UE începând cu anul viitor. Haideți să vedem lucrurile care ne unesc și să lăsăm deoparte lucrurile care ne divizează. Ceea ce avem de îndreptat vom îndrepta, sunt dispusă dialogului.

Domnule Curao, reforma privind justiția este inițiată în Parlament. Parlamentul este cel ales în mod democratic, este expresia voinței poporului. Vedeți că și aici există dezinformare? Pentru că au arătat cu degetul spre Guvern. Nu, în Parlament au fost inițiate aceste legi.

Domnule Rebega, nu aduceți lupta politică în Parlamentul European, nu este corect față de români. Poate ar trebui să vă gândiți că ați candidat pe listele partidului social democrat, dar nu vă judec eu pentru că nu am dreptul, vă văr judeca cei care v-au susținut și pe care acum i-ați dezamăgit.

Doamna in ‘t Veld, Parlamentul European nu este inamicul meu, am fost europarlamentar 9 ani de zile și nu să mă abat niciodată de la valorile europene. Poate nu toate lucrurile sunt corecte, poate nu toate lucrurile sunt așa cum trebuie să fie, dar sunt convinsă că un dialog constructiv și faptul că puteți să ascultați toate părțile și vom ține mai puțin cont de cei care nu vor să fie înțekeger și dialog în PE, care vin cu dezinformări, care au dezinformat întptdeauna, nu numai acum, cred că lucrurile se pot îndrepta.

Domnule prim-vicepreședinte Timmermans, cu siguranță vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Azi, ministrul Justiției, prezent lângă mine, va merge la Comisia de la Veneția. România este o țară proeuropeană și cu siguranță nu se va abate de la drumul pro-european și vă spune asta o fostă colegă de-a dumneavoastră. Vă rog să aveți încredere în România și să aveți încredere în parcursul european și respectarea statului de drept în țara mea. Vă mulțumesc!”

 

Urmăriți și: LIVE VIDEO&TEXT | Situația din România ajunge din nou în plenul Parlamentului European. Premierul Viorica Dăncilă dezbate miercuri cu eurodeputații privind statul de drept și protestele violente din 10 august

Dezbaterea de miercuri, organizată la propunerea Grupului Verzilor din Parlamentul European, precedă recomandările pe care Comisia de la Veneția urmează să le dea publicității la mijlocul lunii octombrie cu privire la modificarea legilor Justiției – Codul Penal și Codul de Procedură Penală, dar și dezbaterea privind Viitorul Europei cu președintele Klaus Iohannis din data de 24 octombrie, tot în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Dezbaterea de la Strasbourg va fi urmată de o rezoluție al cărei vot este programat pe data de 1 noiembrie. De asemenea, până la finalul anului România așteaptă publicarea raportului de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

 

 

.

POLITICĂ

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, a declarat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL subliniind că dezideratul este acela de a regăsi România și Republica Moldova, împreună, în Uniunea Europeană.

Ciucă a participat, miercuri, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, de premierul moldovean, Dorin Recean, şi de şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, la Forumul Moldova – România: Capital Bridges.

Uniunea Europeană înseamnă stabilitate și dezvoltare, iar Republica Moldova are nevoie exact de aceste două constante. E ceea ce le-am spus participanților la conferința economică „Moldova Romania Capital Bridges”, organizată de Bursa de Valori București și Moldova Agroindbank. Tocmai de aceea, angajamentul nostru față de Republica Moldova este unul de sprijin necondiționat în parcursul său european. Dincolo de planul politic, susținerea României se vede și în evoluția relației economice din ultimii zece ani, de când este în vigoare acordul de asociere și liber schimb dintre Republica Moldova și UE. Schimburile comerciale dintre noi au crescut de la 1 miliard la 3 miliarde euro, România a devenit principalul investitor de peste Prut, iar interconectarea energetică este deja o realitate. Pentru fructificarea potențialului economic este nevoie de un cadru politic stabil. Sunt militar de carieră, iar această experiență îmi dă avantajul de a înțelege că stabilitatea și respectarea regulilor dau încredere investitorilor. Am convingerea că Republica Moldova își va împlini visul de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, unde stabilitatea și respectarea regulilor sunt normalitatea”, a scris Ciucă, pe Facebook.

“Apreciez organizarea acestui forum de cooperare economică şi interconectare a pieţelor de capital din România şi Republica Moldova, reprezintă un eveniment deosebit de important pentru ambele ţări. (…) Putem să constatăm cu toţii că de la ultimul eveniment până astăzi s-au produs foarte multe schimbări în contextul actual economic, în cel de securitate, iar datoria noastră este să privim cu realism şi fim în măsură să anticipăm astfel încât să facem faţă tuturor provocărilor şi ameninţărilor. Criza de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina ne-a obligat să reevaluăm ameninţările externe şi obligatoriu să gândim strategii pe termen mediu şi lung. Pe de altă parte, în aceste vremuri complicate avem datoria să rămânem optimişti şi să generăm încredere şi siguranţă”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

El a punctat că în ultimii doi ani s-au realizat legături puternice între România şi Republica Moldova şi acţiuni comune.

“Şi astăzi putem împreună să gândim modul în care putem să întărim parteneriatul economic şi să consolidăm interconectarea pieţelor de capital. Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este unul de netegăduit, am sprijinit şi vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova, mă refer la obţinerea statutului de stat candidat şi desigur la deschiderea negocierilor de aderare. România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Ciucă.

El a subliniat că, în prezent, România este primul partener comercial al Republicii Moldova.

De asemenea, acesta a punctat că România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investiţiilor ridicându-se la suma de 400 de milioane de euro.

“Toate aceste cifre au fost dublate de măsurile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie pe domeniul energetic, de interconectare mai bună a reţelelor energetice, fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze naturale”, a afirmat Ciucă.

Totodată, Ciucă a menţionat că România a devenit principala piaţă de export pentru Republica Moldova.

” Exportul de mărfuri din Republica Moldova către România a atins procentul de 31,6%”, a declarat Ciucă.

Preşedintele Senatului a reiterat faptul că România va continua să sprijine şi să vorbească despre ceea ce înseamnă apartenenţa la valorile Uniunii Europene.

“Uniunea Europeană înseamnă stabilitate şi dezvoltare, Republica Moldova are nevoie de stabilitate şi dezvoltare. Până în momentul de faţă, sper să nu greşesc, Republica Moldova a primit un sprijin de aproximativ 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, de la BEI şi de la BERD. Sigur, banii nu sunt suficienţi pentru a putea să fie angajate şi rezolvate toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova, dar sunt convins că (…) tot ceea ce înseamnă parcursul acesta de preaderare va constitui un sprijin şi un angajament al Guvernului Republicii Moldova, astfel încât să-şi îndeplinească acest deziderat. Şi, desigur, este un deziderat şi al nostru ca, în final, să ne regăsim împreună, România şi Republica Moldova, în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Marcel Ciolacu a anunțat lista PSD pentru europarlamentare. Aceasta va fi deschisă de Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda și Victor Negrescu

Published

on

© PSD

Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda și Victor Negrescu deschid lista PSD pentru europarlamentare, a anunţat joi premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD.

Lista aprobată joi de Consiliul Politic Naţional al PSD îi are pe primele locuri pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoş Benea, Dan Nica, Ştefan Moşoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, a precizat liderul PSD.

Lista va fi una comună cu PNL.

 

Lista social-democraţilor pentru europarlamentare va fi una comună cu PNL.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că partidul a aprobat în şedinţa Biroului Politic Naţional lista cu liberalii care vor candidat pentru alegerile europarlamentare. Pe listă se găsesc Rareş Bogdan, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureşan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru şi Mara Mareş.

Ciucă a mai spus că a fost validat şi candidatul comun pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, candidaţii pentru primăriile Sectorului 1 şi 6 şi cei 21 de candidaţi ai PNL pentru funcţia de preşedinte de Consiliul Judeţean şi alţi 21 pentru municipii reşedinţă de judeţ. Un Consiliu Naţional al PNL va avea loc pe 24 martie pentru a valida alianţa electorală cu PSD şi fdefinitivarea fuziunii cu ALDE.

Partidele din coaliție trebuie, de asemenea, să decidă cine va fi candidatul cap de listă după ce fosta șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România Ramona Chiriac s-a suspendat de pe lista alianţei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare după discuţiile din spaţiul public referitoare la această candidatură.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2024

Nicolae Ciucă a prezentat candidații PNL pentru Parlamentul European: Vor apăra cauza României și vor găsi soluții europene la problemele românilor

Published

on

© PNL

Candidații Partidului Național Liberal la alegerile europene vor merge în Parlamentul European să apere cauza României, să faciliteze atragerea de fonduri pentru dezvoltare și să găsească soluții europene la problemele românilor, a afirmat joi președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezentând echipa de candidați.

“Lista PNL pentru alegerile europarlamentare este formată dintr-o echipă de oameni performanți, serioși și care au dovedit că pot obține rezultate pentru România și pentru români”, a spus Ciucă.

Primii zece candidați sunt Rareș Bogdan, actualul lider al delegației eurodeputaților români din PPE, Dan Motreanu, membru al Parlamentului European, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din PE, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE, negociator-șef al bugetului UE 2024 și co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mircea Hava, europarlamentar, Gheorghe Falcă, europarlamentar, Virgil Popescu, fost ministru al energiei, Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, și Mara Mareș, președinte al Tineretului Național Liberal.

“Candidații PNL vor merge în Parlamentul European să apere cauza României, să faciliteze atragerea de fonduri pentru dezvoltare și să găsească soluții europene la problemele românilor”, a precizat Ciucă.

Liderul PNL a precizat că liberalii au votat în Biroul Politic Național și Alianța cu PSD pentru alegerile europarlamentare, pe care o vor valida în Consiliul Național de duminică.

Ciucă a punctat că această alianță este una pentru stabilitate și dezvoltare.

“Am lăsat deoparte diferențele politice pentru ca România să aibă o voce mai puternică în Europa. Pentru a obține un sprijin mai mare pentru fermierii români, pentru a absorbi mai multe fonduri europene, pentru a avea drumuri mai bune și mai sigure și pentru a realiza investiții în domenii-cheie, cum sunt sănătatea sau educația”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL31 mins ago

Volodimir Zelenski îi cere președintelui Camerei Reprezentanților să ”adopte rapid” ajutorul militar american ”vital” pentru Ucraina

U.E.1 hour ago

Donald Tusk consideră că ”războiul nu mai este un concept din trecut”: Invazia rusă în Ucraina anunță o nouă eră în Europa

NATO1 hour ago

Două decenii de la cel mai mare val de extindere din istoria NATO. Klaus Iohannis: Aderarea la Alianță a marcat reintegrarea României în familia transatlantică

NATO2 hours ago

Ministrul apărării Angel Tîlvăr: Acum 20 de ani, prin aderarea la NATO, România a primit cele mai solide garanții de securitate

NATO2 hours ago

Nicolae Ciucă: Cele două decenii de la aderarea României la NATO reprezintă cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe toate planurile

NATO2 hours ago

Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea la NATO: Apartenența României la Alianță asigură românilor stabilitatea și siguranța pentru dezvoltarea țării

NATO3 hours ago

Șeful diplomației SUA felicită România la 20 de ani de la aderarea la NATO: De la Marea Baltică la Marea Neagră și peste Atlantic, NATO este mai unit și capabil ca niciodată

NATO3 hours ago

O scurtă istorie: 20 de ani de la aderarea la NATO și de la așezarea României sub umbrela de securitate și apărare a celei mai puternice alianțe politico-militare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Siegfried Mureșan (PNL, PPE): Sprijinim tranziția verde, dar nu ideologic împotriva agriculturii, ci împreună cu fermierii. Am votat ca din 2027 subvenția pentru fermierii români să ajungă la media UE

U.E.17 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending