Premierul Viorica Dăncilă: Voi prezenta săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European prioritățile Președinției României la Consiliul UE

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri în cadrul ședinței de Guvern că va prezenta săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene, anunță Agerpres.

Șeful Executivului a amintit că joi și vineri va avea loc la București lansarea oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene în două clădiri simbol pentru țara noastră, respectiv Atenerul Român și Palatul Victoria, în prezența președinților Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, Consiliului European, Donald Tusk, Parlamentului European, Antonio Tajani și a membrilor Colegiului Comisarilor europeni.

Vizita Colegiului Comisarilor la București, care începe joi prin participarea la un concert la Ateneu – moment ceremonial care marchează debutul președinției române a Consiliului -, face parte din vizitele tradiționale ale Comisiei Europene în fiecare stat membru la început de președinție a Consiliului UE.

”La începutul săptămânii viitoare, mai precis luni şi marţi, voi avea mai multe întrevederi oficiale la Strasbourg şi voi prezenta în plenul Parlamentului European priorităţile mandatului preşedinţiei noastre. Înţelegem pe deplin oportunitatea pe care o avem de a fi văzuţi acţionând împreună pentru România şi UE”, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

”Suntem pregătiţi atât la nivel tehnic, cât şi la nivel politic” pentru mandatul preluat la 1 ianuarie 2019, a susţinut prim-ministrul.

Premierul a salutat iniţiativa Ministerului Comunicaţiilor care a lansat prin Romfilatelia o emisiune de mărci poştale dedicată preşedinţiei României la Consiliul UE.

”Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparţial, de facilitator de consens, că vom avea ca şi priorităţi provocările existente la nivel european. Mă refer la Brexit, viitorul UE post-Brexit, alegerile europarlamentare, cadrul financiar multianual, politica agricolă comună, politica de coeziune – ca şi politici tradiţionale – dar şi noile provocări legate de politica externă, de migraţie, terorism, politica de azil. De asemenea, vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european şi că, începând cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European”, a spus Dăncilă.

Prioritățile României la președinția Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe viitorul Cadru Financiar Multianual și acțiunile UE pentru combaterea dezinformării, au reprezentat principalele teme abordate la prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale din acest an, care a coincis și cu prima reuniune a unei formațiuni a Consiliului prezidată de către România.

Citiți și:

Viitorul buget al UE și combaterea dezinformării, temele care au strălucit la prima reuniune a Consiliului UE prezidată de România: Președinția română intervine într-un moment de importanță crucială

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.