Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, la București: Vreau să îmi închei mandatul făcând din România un membru al Spațiului Schengen

Aș vrea să îmi închei mandatul făcând din România un membru al Spațiului Schengen și să se pună capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în cadrul conferinței comune de presă cu premierul Viorica Dăncilă, organizată la finalul vizitei de două zile a oficialilor europeni, care au fost prezenți în România pentru a marca preluarea oficială a preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Foto: CaleaEuropeană.ro

”Dacă aș putea să-mi exprim o dorință, ar fi aceea ca în timpul mandatului acestei Comisii România să intre în Spațiul Schengen. Nu văd niciun motiv pentru care anumite guverne refuză cu încăpățânare acest lucru. Ținem legătura cu cei mai recalcitranți și să încercăm să spunem ”da” pentru aderarea României la Spațiul Schegen. În fața Parlamentului European m-am angajat să pun capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare și rămân fidel acestei promisiuni cu condiția să se facă toate eforturile la nivelul României și la nivel european”, a spus Juncker.

Președintele Comisiei Europene a făcut trimitere și la ”perioada de recesiune la Parlamentul European”, făcând trimitere la intervalul de timp în care instituția europeană nu va mai adopta acte legislative ca urmare a faptului că în luna mai a anului 2019 cetățenii europeni sunt chemați la urne pentru a-și exercita dreptul electoral.

”Există 248 de propuneri legislative nefinalizare și aș dori ca o parte esențială din aceste propuneri legislative să fie adoptate de Parlamentu lEuroepan și de Consiliu. Va trebui să profităm la maximum pentru ca programul legislativ să avanseze. Mi-aș dori ca în timpul președinției române la Consiliul Uniunii Europene ăs adoptăm câteva directive legate de migrație și azil, 5 dintre acestea fiind pe punctul de a fi finalizate”, a mai spus înaltul oficial european la București.

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit vineri pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
La Palatul Victoria au avut loc, de asemenea, clustere tematice cu participarea membrilor guvernului României și a comisarilor europeni.
Discuțiile au vizat probleme precum piața internă ( creștere, inovare și digital) convergență economică și socială, coeziune și incluziune, și aspecte legate de acțiunea Europeni la nivel global, chestiunli legate de apărare, securitate europeană, migrație și justiție fiind, de asemenea, dezbătute de oficialii europeni împreună cu membri Executivului de la București.

Citiți, pe larg, și rămâneți la curent cu știrile și activitățile privind Președinția României la Consiliul UE

România a preluat marți, 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când țara noastră asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite.

România a marcat joi și vineri, la București, preluarea oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene, într-o serie de evenimente care a debutat joi seara cu un concert la Ateneul Român la care participă liderii instituțiilor UE – Jean-Claude Juncker, Donald Tusk și Antonio Tajani – și a continuat vineri cu întrevederi la nivel înalt ale Colegiului Comisiei Europene cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă.

Vizita Colegiului Comisiei Europene la București, un moment ritualic săvârșit la începutul fiecărei președinții a Consiliului UE, este o premieră ce decurge din acest statut, iar ea vine în contextul în care președinția română și-a început activitatea oficial, gestionând prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale în care teme delicate precum avansarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual și combaterea dezinformării în Uniunea Europeană au strălucit pe agenda primului CAG prezidat de România prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.