Președintele Consiliului European, Donald Tusk: Dacă Londra decide că o prelungire a perioadei de tranziție se va solda cu obținerea unui acord, atunci sunt sigur că liderii vor fi deschiși ideii

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Dacă Marea Britanie decide că o prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit va fi în beneficiul obținerii unui acord, atunci sunt sigur că liderii vor fi pregătiți să ia în calcul acest lucru, a precizat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul unui summit crucial pentru Brexit.

Foto: Donald Tusk/ Twitter

Tusk a mai spus că negocierile în vederea obținerii unui acord de retragere a Marii Britanii din Uniuena Europeană vor continuare. ”Sunt pregătit să organizez un summit extraordinar privind Brexit-ul, dar dacă și atunci când negociatorul UE pentru Brexit (n.r. Michel Barnier) a spune că s-au înregistrat progrese decisive”, a spus președintele Consiliului European, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Afirmațiile lui Tusk legate de acceptarea prelungii perioadei de tranziție survin după ce Theresa May s-a arătat deschisă acestei idei, dar doar pe jumătate.

”Am fost mereu foarte clară ca am negociat cu UE o perioadă de tranziție și am negociat ca această perioadă se se încheie în decembrie 2020. O idee nouă care a apărut – şi este doar o idee în acest moment – este crearea unei opţiuni pentru a extinde perioada de tranziţie cu câteva luni, şi ar fi doar o chestiune de luni.
Nu suntem aici să propunem o prelungire a perioadei de tranziție. Ceea ce facem este să lucrăm pentru a ne asigura că avem o soluție în privința dosarului nord-irlandez, care, în prezent, reprezintă un blocaj în calea obținerii unui acord care este benefic pentru viitorul Marii Britanii”, a precizat May în cadrul unor declarații făcute în fața jurnaliștilor, potrivit The Guardian.

Se pare că mesajul se îndrepta mai mult către cei care sprijină ieșirea Regatului Unit din Uniuena Europeană, dar și către o parte a membrilor săi de partid care s-au arătat stupefiați de ideea ca perioada de tranziție să fie prelungită dincolo de luna decembrie a anului 2020. 

O temă centrală a întâlnirii liderilor europeni desfășurată în perioada 17-18 octombrie la Bruxelles a fost migrația.

”Am reconfirmat obiectivul nostru de a stopa migrația ilegală. Am punctat, în special, necesitatea de a urmări îndeaproape situația din Marea Mediterană de Vest și, în acest context, să ne consolidăm cooperarea cu Marocul, așa cum a recomandat prim-ministrul Sanchez”, a mai spus Tusk.

În ceea ce privește posibilitatea ca statele care au comis atacuri cibernetice să fie sancționate, înaltul oficial european a precizat că a solicitat miniștrilor ”să lucreze la un regim de sancţiuni, în special împotriva atacurilor cibernetice pentru a proteja cetăţenii şi companiile UE de toate tipurile de ameninţări şi atacuri”.

Citiți și:

Reuniunea Consiliul European, la final. Liderii europeni au convenit că sunt necesare măsuri pentru protejarea sistemelor democratice ale UE și combaterea dezinformării, în contextul viitoarelor alegeri europene

Un grup de opt ţări – Olanda, Marea Britanie, Lituania, Estonia, Letonia, Danemarca, Finlanda, România – a insistat pentru adoptarea de către UE de măsuri urgente pentru a-i sancţiona pe autorii atacurilor cibernetice. ”Absenţa unei acţiuni internaţionale ferme dă sentimentul că atacurile cibernetice vor rămâne nepedepsite”, au avertizat ele.

Olanda a dejucat în luna aprilie o tentativă de atac cibernetic împotriva OIAC, cu sediul la Haga, de către agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU). Moscova a negat energic că ar fi dorit să pirateze OIAC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.