Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, invitat la Casa Albă de către Donald Trump

Președintele SUA, Donald Trump, l-a invitat la Casa Albă pe președintele filipinez Rodrigo Duterte, în cursul unei convorbiri telefonice “foarte prietenoase” care a avut loc sâmbătă, relatează DPA.

Cei doi lideri au discutat despre securitatea regională, inclusiv despre amenințarea nord-coreeană, a precizat Casa Albă într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Convorbirea dintre cei doi șefi de stat s-a referit și la “faptul că guvernul din Filipine luptă din greu pentru a elibera țara de flagelul drogurilor, flagel care afectează numeroase țări pe mapamond”, se menționează în comunicat.

Rodrigo Duterte și-a atras în repetate rânduri critici pe plan internațional în contextul războiului sângeros pe care l-a declarat împotriva drogurilor, soldat cu peste 8000 de morți de când s-a instalat la putere, la 30 iunie anul trecut.

Trump și Duterte au deja prevăzută o întâlnire în Filipine în noiembrie, în marja Summitului Asiei de Sud-est și a summitului SUA-ASEAN (Asociația Țărilor din Asia de Sud-Est).

De când Duterte și-a preluat funcția, vara trecută, poliția a anunțat că a ucis peste 2.700 de persoane în cursul operațiunilor antidrog, dar organizațiile de apărare a drepturilor omului spun că numărul celor omorâţi este aproape dublu, scrie Digi24. De asemenea, președintele filipinez a spus că el însuși a ucis presupuși infractori pe când era primar pentru a da un exemplu poliției.

Statele Unite ale Americii, în timpul mandatului lui Barack Obama, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană au condamnat cu fermitate această campanie în cadrul căreia Duterte a încurajat cetățenii obișnuiți să ucidă sau să rețină suspecți. Relațiile dintre Filipine și SUA s-au tensionat după ce Rodrigo Duterte a reacționat vehement la adresa criticilor lui Barack Obama cu privire la crimele comise de regimul filipinez împotriva traficanților de droguri. Mai mult, liderul de la Manila, devenit președinte în vara anului trecut, a demarat o apropiere față de China și de Rusia în contextul în care țara sa este partener strategic al Statelor Unite.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.