Președintele Klaus Iohannis: ”Am fi putut fi mai bine pregătiți pentru Președinția Consiliului UE, o fereastră de oportunitate pentru calea noastră europeană”

România ar fi putut fi mult mai bine pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, a afirmat marți președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care în spațiul public s-au întețit mai multe opinii cu privire la acest aspect.

Acum, cu certitudine, am fi putut să fim mult, mult, mult mai bine pregătiți, cum am fi putut să avem o clasă politică mult, mult mai bună, fără infractori – că penali nu mai am voie să spun. Și am fi fost în poziția de a folosi ceea ce se numește o fereastră de oportunitate pentru dezvoltarea României, pentru calea noastră europeană, pe care ne-o dorim, mi-o doresc”, a spus președintele în cadrul unor declarații de presă susținută la finalul conferinței „Educația rescrie povestea”, organizate cu prilejul aniversării a 5 ani de Teach for Romania.

Iohannis a precizat însă că în pofida învolburării care arată în ansamblu o ”politică de foarte proastă calitate”, dar că există o colaborare între Președinție și Guvern pentru o ”președinție rezonsabilă”.

”În domeniul politicilor europene și în domeniul pregătirii pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, cel puțin până acum, s-a colaborat între Președinție și Guvern, s-a colaborat cu cei de la Bruxelles și cred că vom reuși, chiar și în aceste condiții foarte dificile, să arătam că putem să construim o Președinție rezonabilă”, a mai spus șeful statului.

Pe de altă parte, în discursul susținut la evenimentul menționat, președintele a dat ca exemplu declaraţiile unor politicieni potrivit cărora Uniunea Europeană ar fi vinovată pentru diferitele probleme din România și a criticat populismul și demagogia.

Citiți și

Călin Popescu Tăriceanu: În condiţiile războiului politic total, România nu e pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE

Prim-ministrul Viorica Dăncilă dă asigurări: România este ”în grafic cu pregătirile” pentru preluarea președinției Consiliului UE

Ministrul Victor Negrescu: România este pregătită pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.