Președintele Klaus Iohannis nu o va desemna pe premierul Viorica Dăncilă să reprezinte România în Consiliul European pe parcursul exercitării președinției Consiliului UE

Președintele Klaus Iohannis nu o va desemna pe premierul Viorica Dăncilă să reprezinte României la nivelul reuniunilor Consiliului European în perioada în care țara noastră va exercita președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a declarat șeful statului pentru CaleaEuropeană.ro, în cadrul unei întrevederi cu jurnaliștii.

Șeful statului a făcut aceste precizări în condițiile în care președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat că România este reprezentată la nivelul Consiliului European de președinte în condițiile în care premierul Viorica Dăncilă va fi cea care va exercita, în numele Guvernului, președinția Consiliului UE.

FOTO: Guvernul României

Declarațiile lui Iohannis au survenit la scurt timp după ce președintele a primit, în mod simbolic, de la cancelarul Austriei ștafeta președinției Consiliului UE, simbolul constând într-un triunghi inscripționat cu steagul Uniunii Europene.

De altfel, cancelarul Sebastian Kurz a subliniat că se bucură că ”Austria predă președinția către România” și că el, personal, în calitate de cancelar predă ”președinția către Klaus Iohannis ca președinte al statului român”.

România va asuma în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, în premieră, Președinția rotativă la Consiliul Uniunii Europene, într-o perioadă marcată de finalizarea procesului de retragere a Marii Britanii din UE, avansarea negocierilor pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, summit-ul de la Sibiu de la 9 mai 2019 dedicat viitorului UE și alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019.

Cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul UE vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor comune”.

Motto-ul Președinției României va fi „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

 

.

One Response to Președintele Klaus Iohannis nu o va desemna pe premierul Viorica Dăncilă să reprezinte România în Consiliul European pe parcursul exercitării președinției Consiliului UE

  1. Gavrila Tiplic 21/12/2018 at 19:14

    Sunt incantat ca Presedintele Klaus Iohannis este ferm hotarat sa candideze pentru iinca un mandat de Presedinte al Romaniei.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.