Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu delegația Comisiei de la Veneția. Șeful statului a transmis că ”modificările codurilor penale dezechilibrează sistemul judiciar”

Modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea și dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale, a precizat președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul întrevederii cu delegația Comisiei de la Veneția, aflată în România într-o vizită de două zile în vederea pregătirii unei opinii privind modificările aduse recent Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

FOTO: EPP/ Flickr

Șeful statului a susținut, de asemenea, că este ”inacceptabilă distrugerea coerenței legislative” și a subliniat că ”modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani”, anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit aceluiași document, președintele României ”a apreciat expertiza tehnică a acestui organism, precum și importanța opiniilor exprimate de acesta atât în privința legilor justiției, cât și a Codului penal și, respectiv, a Codului de procedură penală”.

În comunicat mai este precizat că ”membrii delegației au menționat că opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală urmează a fi adoptată în cadrul Sesiunii Plenare din 19-20 octombrie 2018”.

Reamintim că o delegaţie a Comisiei de la Veneţia s-a aflat în luna iunie la Bucureşti într-o vizită de două zile având ca temă modificările la legile Justiţiei. Programul delegaţiei a inclus întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei, cu reprezentanţi ai DNA, Parchetului General, CSM, ICCJ, dar şi cu parlamentari din Comisia Iordache şi cu organizaţiile magistraţilor.

Tot în luna iunie, un raport al Grupului statelor împotriva Corupției (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), arăta că România a făcut puține progrese în implementarea recomandărilor sale referitoare la reformele în domeniul justiţiei.

Ulterior acestor evoluții, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat tuturor părților implicate să aștepte Opinia Comisiei de la Veneția și să o ia în calcul înainte ca orice alt pas să fie făcut pentru amendarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Jagland a reamintit, în declarația transmisă, că pe data de 28 iunie ”Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a solicitat opinia Comisiei de Veneția”.

Consiliul Europei va continua să acorde o atenție deosebită evoluțiilor în curs din România și suntem pregătiți să oferim expertiză suplimentară dacă este necesar“, a spus atunci înaltul oficial al organizației cu sediul la Strasbourg.

Avizul Comisiei de la Veneţia a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei printr-o decizie luată în 28 iunie, iar evaluarea urmează să fie prezentată în 19 octombrie.  Alături de recomandările GRECO, acest aviz are rolul de a identifica cea mai bună soluţie posibilă pentru abordarea problemelor generate de proiectele de amendamente, în conformitate cu standardele europene şi cu angajamentele europene ale României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.