Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul: PPE este pionierul procesului Spitzenkandidat. Acesta este un pas important pentru democrația europeană

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Partidul Popular European este pionierul procedurii Spitzenkandidat și vom continua să-l sprijinim, fiind un pas important pentru democrația europeană. Acesta aduce procesul mai aproape de cetățeni, a precizat președintele PPE, Joseph Daul în cadrul unei conferințe de presă organizată înaintea summitului de la Helsinki unde se așteaptă să fie ales viitorul cap de listă al PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

”Ambii candidați ai PPE (n.r. AlexanderStubb și Manfred Weber) sunt prietenii. Aceștia reprezintă o nouă generație politică și dau un nou impuls Europei”, a completat Daul, care a ținut să adauge că termenul de depunere a candidaturii a expirat.

”Candidatul cap de listă trebuie să fie nominalizat de partidul său și să primească sprijin din partea altor două partide membre”, a explicat Dara Murphy, directorul de campanie al PPE.

Foto: CaleaEuropeană.ro

”Dorim să aducem cetățenii mai aproape. Dorim să știm preocupările lor legate de condițiile economice și mediul de viață. Sperăm să luptăm împotriva populismului prin a fi transparenți”, a mai spus Murphy.

Întrebat despre propunerea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aceea de a exclude partidul lui Viktor Orban din Partidul Popular European, Joseph Daul a precizat că ”libertatea democrația, egalitatea, statul de drept, libertatea academică, respectarea drepturilor omului și o societate liberă reprezintă stâlpii fondatori ai PPE-ului și ai Uniunii Europene. Acestea sunt valori fundamentale pentru care nu ne vom compromite, indiferent de apartenența politică”, a ținut să sublinieze președintele Partidului Popular European.

”Există reguli clare prin care un partid poate fi exclus din PPE: articolul 9 stipulat în regulamentul nostru menționază că 7 membri din 5 state trebuie să trimită o solicitare către președinția PPE pentru a exclude un partid național. Până acum, nu am primit o astfel de solicitare”, a explicat Daul.

Congresul Partidului Popular European va avea loc pe data de 7 și 8 noiembrie la Helsinki, Finlanda unde PPE își va alege candidatul care va intra în cursa pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. 3000 de participanți din peste 40 de state au fost invitați să ia parte la eveniment.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat deja că la congresul Partidului Popular European (PPE), Partidul Național Liberal va susține candidatura lui Manfred Weber la președinția Comisiei Europene.

Competiția internă din PPE privind desemnarea candidatului cap de listă (n.r. – Spitzenkandidat) a fost testată cu succes la alegerile pentru Parlamentul European din 2014, procedeu în urma căruia Jean-Claude Juncker a devenit șeful Comisiei Europene după acel scrutin în care popularii europeni au obținut cele mai multe mandate în Parlament.

Procesul Spitzenkandidat presupune că preşedinţia Comisiei trebuie să revină candidatului cap de listă al partidului care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European, bazându-se pe un acord între liderii UE din Consiliul European, Parlamentul European şi partidele politice europene.

Anul viitor, după alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai, vor fi decise viitoare poziții cheie în arhitectura instituțională a Uniunii Europene. Mai întâi, în baza inițiativei Spitzenkandidaten (n.r. – candidat cap de listă), candidatul familiei politice care va câștiga alegerile europene va fi propus președinte al Comisiei Europene și va fi, în primă instanță, însărcinat cu configurarea viitoarei Comisii Europene ce își va prelua mandatul a 1 noiembrie 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.