Președintele SUA Donald Trump ordonă Pentagonului înființarea unui comandament militar pentru spațiu: Astăzi începe o nouă eră a securităţii naţionale americane

Președintele SUA, Donald Trump, a ordonat marți Departamentului Apărării să creeze un nou comandament militar special însărcinat pentru spațiu, care va superviza activitățile noii aripi a Pentagonului, intitulată Forța Spațiului, anunță AFP ți DPA, citat de Agerpres.

Foto: Facebook/ Donald Trump

Într-un mesaj adresat secretarului american al apărării Jim Mattis şi publicat de Casa Albă, Trump a dispus, de asemenea, ca Departamentul Apărării să recomande un ofiţer de rang înalt care va coordona acest nou comandament militar.

Noul comandament va funcţiona alături de alte comandamente care coordonează operaţiuni în Europa, America de Sud şi alte regiuni ale lumii, a declarat marţi vicepreşedintele american Mike Pence. El va fi condus de un general cu patru stele şi va prelua responsabilităţile asigurate până acum de şeful Comandamentului Strategic al SUA.

”Astăzi începe o nouă eră a securităţii naţionale americane în spaţiu”, a spus Pence.

În luna iunie, Donald Trump și-a exprimat în mod oficial voința de a înființa o a șasea ramură a armatei americane, ”o forță specială”, care să fie independentă de aviația militară.

Citiți și:

Donald Trump dorește reîntoarcerea astronauților americani pe Lună: Vom stabili o bază pentru o misiune ulterioară spre Marte și, poate, într-o zi, spre alte lumi dincolo de aceasta

Hotărârea președintelui american, Donald Trump, aduce aminte de decizia pe care a luat-o un fost lider care a ocupat fotoliul Casei Albe și de la care Trump a preluat, de altfel, și sloganul ”Make America Great Again”, și anume Ronald Reagan.

La 23 martie 1983, Ronald Reagan lansa Inițiativa Strategică pentru Apărare, un program militar care viza crearea unui scut antirachetă ce avea să apere SUA de rachetele balistice intercontinetale lansate de un stat inamic, cu precădere URSS.

Proiectul prevedea să se instaleze în spațiul cosmic sateliți purtători de baterii de lansatoare, dotate cu radare și lasere pentru a depista și distruge mai ușor rachtele balistice. Acesta a fost abandonat în 1991, odată cu desființarea Pactului de la Varșovia și cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.