Președintele SUA Woodrow Wilson, autorul discursului care a favorizat Marea Unire a românilor de la 1 decembrie 1918 și recunoașterea internațională a acesteia

Marea Unire a românilor de la 1 decembrie 1918 a fost favorizată și de un context internațional favorabil al cărui semnal a fost dat la începutul acelui an de președintele american Woodrow Wilson.

La 8 ianuarie 1918, președintele de atunci al Statelor Unite, Woodrow Wilson, a prezentat Congresului american documentul celor 14 puncte ce conținea viziunea administrației americane asupra sfârșitului Primului Război Mondial și propunea traiectoria unui proiect de restabilire a păcii în Europa, inclusiv prin intermediul principiului autodeterminării naționalităților.

Discursul susținut de Woodrow Wilson în Congresul SUA la 8 ianuarie 1918 (FOTO: House.gov)

Dintre cele 14 puncte, cel de-al 10-lea a fost vital pentru România și pentru îndeplinirea obiectivelor războiului pentru întregirea neamului. Punctul 10, așa numitul principiu al autodeterminării popoarelor, prevedea reajustarea frontierelor Austro-Ungariei în virtutea principiului menționat, fapt ce a favorizat apariția statelor Cehoslovacia, Austria, Ungaria, Marea Unire a României și apariția Regatului sârbo-croato-sloven – viitoarea Iugoslavie.

Popoarelor Austro-Ungariei, al căror loc între naţiuni dorim să le vedem protejate şi asigurate, le va fi acordată cea mai liberă oportunitate pentru dezvoltare autonomă” (punctul X al Declarației lui Woodrow Wilson) Discursul integral este disponibil aici.

Rolul marcant al aliaților României, parteneri fundamentali și în prezent, a fost subliniat vineri, în ajunul Centenarului Marii Uniri, și de președintele Klaus Iohannis.

”În 1918, România s-a bazat și pe susținerea puternică a partenerilor tradiționali, aceiași care ne sunt alături și astăzi. Principiile wilsoniene au avut un rol fundamental în realizarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri, iar sprijinul oferit de Misiunea Militară Franceză a fost determinant în obținerea victoriilor Armatei Române. Istoria, așadar, vorbește de la sine”, a afirmat șeful statului.

La 100 de ani de la Marea Unire, Statele Unite și Franța sunt parteneri strategici ai României, Anul Centenar fiind marcat atât printr-o serie de proclamații speciale de onorare a Marii Uniri emise de către guvernatorii statelor americane, cât și prin lansarea, în premieră, a unui Sezon Cultural România-Franța.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.