Președintele Turciei califică Israelul drept ”stat de ocupație și terorist” și face apel la ”țările care apără dreptul internațional să recunoască Ierusalimul de Est capitală a Palestinei”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a calificat miercuri Israelul ”stat de ocupație și stat terorist”, în cadrul unui discurs susținut în deschiderea summitului extraordinal al lumii musulmane, axat pe recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către Washington, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Foto: Captura video Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Israelul este un stat de ocupație. Mai mult, acesta este un stat terorist“, a declarat liderul Turciei în deschiderea summitului extraordinar al Organizației Cooperării Islamice (OCI).

De asemenea, președintele turc a îndemnat la recunoașterea Ierusalimului de Est drept “capitală a Palestinei”, ca reacție la decizia de săptămâna trecută a președintelui american Donald Trump de a recunoaște Orașul Sfânt drept capitală a Israelului.

Invit țările care apără dreptul internațional și justiția să recunoască Ierusalimul ocupat drept capitală a Palestinei“, a declarat șeful statului turc în discursul său în deschiderea OCI.

Prin decizia luată de președintele american Donald Trump, “Israelul a fost recompensat pentru activitățile teroriste pe care le desfășoară. Trump este cel care i-a oferit această recompensă”, a continuat Erdogan, dând asigurări că “nu va renunța niciodată” să ceară o “Palestină suverană și independentă”.

Potrivit dpa, Erdogan a atras atenția că pământurile palestiniene continuă să se reducă, în timp ce Israelul își extinde constant teritoriile. El a făcut apel la musulmani să viziteze Ierusalimul, ori de câte ori au ocazia, și să se deplaseze la locurile sfinte.

”Incendiul aprins prin decizia privind Ierusalimul va pârjoli regiunea și lumea. Nu poate exista o pace regională și globală dacă nu se găsește o soluție la problema Palestinei. Nu putem să stăm și să privim la o situație de care depinde viitorul nostru. Această decizie este și o lovitură la adresa civilizației noastre”, a insistat Erdogan în discursul său, potrivit EFE.

Anunțul lui Donald Trump de la 6 decembrie a generat nemulțumirea mai multor state, care au dezprobat decizia liderului de la Casa Albă, dar și izbucnirea a numeroase proteste în mai multe state europene, dar și în Turcia.

Hotărârea a fost urmată și de un schimb de replici acide între președintele Recep Tayyip Erdogan și premierul Benjamin Netanyahu.

Președinte în exercițiu al OCI, Erdogan speră să unifice lumea musulmană în jurul liniei sale dure față de decizia americană. Însă sarcina sa se anunță dificilă, în condițiile în care lumea musulmană este profund divizată și mai multe țări din regiune, printre care Arabia Saudită, încearcă să cultive bune relații cu administrația Trump, pe fondul ostilității lor comune față de Iran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.