Presiunea europeană asupra Varșoviei continuă: Curtea de Justiţie a UE cere Poloniei să oprească reformele judiciare după ce a fost sesizată de Comisia Europeană

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a cerut vineri guvernului de la Varşovia să suspende imediat aplicarea prevederilor legii prin care este diminuată vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze, relatează Agerpres, potrivit Știrile ProTV.

Soluția cerută de Curtea de Justiţie a UE ar fi ca măsură provizorie până când va da verdictul definitiv în acest caz, în care a fost sesizată de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat al instanţei europene.

FOTO: European Court of Justice/ Facebook

Pe 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul european considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este “incompatibilă cu dreptul Uniunii”, mai relatează sursa citată.

Întrebat dacă va aplica această decizie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, potrivit agenţiei PAP, că „Vom vedea care sunt propunerile instituţiilor UE. De îndată ce le vom afla, mai multe posibilităţi vor fi analizate”.

Reamintim, în context, că pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Executivul UE a cerut “o procedură accelerată” în scopul de a avea o “decizie definitivă în cel mai scurt termen” în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene “măsuri provizorii” pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns acum favorabil prin decizia anunţată vineri.

Reamintim, totodată, că la 20 decembrie 2017, dată fiind lipsa de progrese în contextul cadrului pentru consolidarea statului de drept, Comisia a activat pentru prima dată procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (1) și a trimis o Propunere motivată de decizie a Consiliului privind constatarea unui risc clar de încălcare gravă a statului de drept de către Polonia. Articolul 7 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, Consiliul poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă, de către un stat membru, a valorilor comune prevăzute la articolul 2 din tratat.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.