Procurorul general al României, Augustin Lazăr: Operaționalizarea Parchetului European este o prioritate a momentului, este o prioritate a președinției Consiliului Uniunii Europene

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că operaționalizarea Parchetului European este ”o prioritate a momentului, a președinției Consiliului UE”, anunță Agerpres

Foto: FOTO: www.facebook.com/piccj.oficial

”Operaționalizarea Parchetului European este o prioritate a momentului, este o prioritate a președinției Consiliului Uniunii Europene. În 2016, după ani de cercetare ştiinţifică, împreună cu alţi procurori generali din UE am publicat o scrisoare apel, arătând necesitatea înfiinţării Parchetului European prin cooperare consolidată, respectiv acordul a cel puţin 9 state membre (…) Regulamentul a fost aprobat de Consiliul JAI în octombrie 2017, România fiind unul din cele 20 state fondatoare. (…) A trecut deja un an de când baza legislativă a Parchetului European a fost definitivată. Pentru ca această instituţie europeană să funcţioneze efectiv trebuie însă ca statele membre, inclusiv România, să parcurgă încă o etapă dificilă, marcată de eforturile de operaţionalizare a acestui parchet supranaţional”, a precizat Lazăr, la Conferinţa europeană Impactul Regulamentului UE privind instituirea Parchetului European.

Acesta a completat că Ministerul Public s-a implicat în demersul de operaționalizare a Parchetului European atât prin intermediul DNA, care are competența de a urmări penal infracțiunile respective, cât și prin sprijinul în materie de resurse umane puse la dispoziție DNA de către Parchetul de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru coordonarea și redactarea unui studiu ce analizează această problematică.

”Personal, sunt un susținător al Parchetului European încă de la apariția ideii în corpus iuris, astfel încât sunt convins la prima evaluare a acestui nou organ al UE în 2022 rezultatele obținute vor fi importante, ar trebui să trecem apoi la extinderea competențelor Parchetului European și la celelalte tipuri de infracțiuni la care face referire articolul 86, alineatul 4 din Tratatul privind funcționarea UE, infracțiunile grave de antură transfrontalieră și cele care afectează mai multe state membre”, a conchis procurorul general, Augustin Lazăr.

Miniștrii de Justiție din 20 de state membre, între care și România, a adoptat la 13 octombrie, anul trecut, în cadrul Consiliului Justiției și Afaceri Interne (JAI) textul propunerii de regulament privind instituirea Parchetului European, după ce a fost aprobată în cadrul Parlamentului European la data de 5 octombrie. Ulterior, la data de 1 august 2018, s-a alăturat și Olanda.

EPPO este creat pe baza cooperării consolidate între 21 de state membre. Cele 7 state care nu participă sunt: Suedia, Malta, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc.

Biroul central al EPPO va fi în Luxemburg, având un procuror șef și procurori din toate statele participante, care vor superviza zi de zi investigațiile efectuate de procurorii delegați în toate statele membre participante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.