Provocări şi proiecţii de politică externă a României la un secol de la Marea Unire: Cum vede Bogdan Aurescu, consilierul pentru politică externă al președintelui Klaus Iohannis, proiectul postcentenar

S-a scurs un veac de călătorie a României prin vicisitudinile istoriei de la Marea Unire şi până acum, iar la 100 de ani de la marele act istoric se impun, din perspectiva politicii externe, o serie de constatări, concluzii şi, mai ales, de proiecţii spre viitor, scrie consilierul prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, într-un editorial pentru Revista Sinteza în care marchează Centenarul Marii Uniri.

”Istoria a ceea ce a urmat ne-a arătat, în perioada interbelică, postbelică şi postdecembristă, o Românie în continuă tatonare sau căutare a drumului său. O căutare internă, a celui mai bun model de dezvoltare, dar mai ales o tatonare derivând din poziţia sa geopolitică, de stat aflat la margine. La marginea lumii occidentale, democratice, căreia noi, ca naţiune, am ştiut mereu că îi aparţinem şi unde am vrut mereu să ne întoarcem, chiar şi atunci când aceeaşi istorie ne-a aşezat, vremelnic, dar cu consecinţe pe care şi azi le mai simţim, de partea greşită. Şi astăzi suntem tot la margine, dar de partea corectă a ei şi a istoriei – ca frontieră externă a Uniunii Europene şi a NATO, organizaţiile esenţiale pentru securitatea şi prosperitatea noastră cărora le aparţinem, ca parte a comunităţii democratice de valori”, scrie fostul ministru de Externe.

Aurescu face o pledoarie pentru un proiect central postcentenar, argumentând că după aderarea României la NATO şi Uniunea Europeană, continuăm să căutăm ”Proiectul nostru naţional, adică modelul nostru optim de dezvoltare şi căile de urmat, interne şi externe, pentru atingerea lui”.

”Un model de dezvoltare care poate fi la rândul lui compus din mai multe proiecte subsumate, articulate coerent într-un sistem al Proiectului central. Şi care trebuie să fie, la fel cum este şi cel principal, proiecte de consens naţional. Aşa cum au fost aderarea la NATO şi la UE, care, şi ele, nu au fost obiective în sine, ci mai degrabă proiecte-instrument, care să ne ajute să ne atingem mai bine obiectivele naţionale”.

Până la urmă, obiectivul nostru, ca răspuns la aceste riscuri, dar şi ca necesitate pentru viitorul postcentenar, trebuie să fie cel al unei Românii a cărei securitate democratică şi prosperitate cresc şi al cărei profil internaţional se consolideazăPentru asta, avem nevoie de un stat bine pregătit, un stat performant, o Românie puternică, dar şi eficientă, în care democraţia liberală şi statul de drept sunt tot mai întărite. Un stat a cărui occidentalizare continuă, pentru a fi capabil să fie mai rezilient intern şi să poată proiecta şi în exterior, în vecinătate şi nu numai, aceste valori. (…) Pentru asta, este necesară păstrarea neatinsă a „triunghiului de aur” al politicii externe a României: întărirea şi extinderea în continuare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, creşterea rolului României în Uniunea Europeană şi respectiv în NATO. Acest triunghi defineşte de fapt comunitatea de valori din care facem parte şi ne garantează securitatea şi prosperitatea. (…) Totodată va fi necesară utilizarea instrumentelor regionale pe care România le-a fondat şi/sau la care a contribuit: Formatul Bucureşti/B9, dedicat susţinerii cooperării de securitate în cadrul NATO cu privire la Flancul Estic al Alianţei, Trilaterala pe teme de securitate cu Polonia şi Turcia şi Iniţiativa celor 3 Mări, ca platformă informală de cooperare regională statelor dintre Mările Neagră, Baltică şi Adriatică, care are obiectivul de a sprijini integrarea europeană şi proiectul european, respectiv coeziunea UE prin dezvoltarea economică a regiunii, dar şi de a susţine relaţia transatlantică prin creşterea implicării economice a SUA în Europa, complementară implicării sale pe palier securitar”, a detaliat consilierul prezidențial.

”Avem nevoie însă pentru ca viitorul nostru ca naţiune pentru următorii 100 de ani să fie asigurat, de acţiune decisă, coerentă şi precisă. Depinde doar de noi să atingem acest obiectiv al unei Românii puternice şi eficiente, spre beneficiul generaţiilor următoare”, a conchis Bogdan Aurescu.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.