Ramona Mănescu, europarlamentar PPE: GasGate: vor reuși lobby-ul Gazprom și presiunea Germaniei să pună capac scandalului?

”Împreună, cele 28 de State Membre, au decis că au nevoie de stabilitate și securitate energetică și doresc să scape de dependența masivă de gazul livrat de Gazprom. Această decizie s-a transpus în acte normative, valabile pentru toate țările europene și în finanțări de la bugetul european de sute de milioane de euro. Acțiunile DG Comp și influența camuflată a Germaniei vin în contradicție cu aceste decizii și legi, iar această situație nu poate fi tolerată”, a atras atenția europarlamentarul Ramona Mănescu (PPE) în cadrul unui articol de opinie, completând că autoritățile române trebuie să fie extrem de atente la tot ce se întâmplă, atât în vecinătatea statului, cât și în interior, făcând trimitere la documentul de 272 de pagini care a ajuns din biroul Directoratului General pentru Competiție ( DG Comp) în presă, care reprezintă rezultatul unei anchete anti-trust demarate de către Comisia Europeană în 2011 când zeci de birouri ale clienților Gazprom din estul si centrul Europei au fost percheziționate, fiind confiscate peste 150.000 de documente.

”Gazul rusesc livrat în Polonia, prin conducta Yamal, este cel mai scump gaz din întreaga Uniune Europeană. Dacă ne uităm la hartă, vedem cum gazul din Rusia trece întâi prin Belarus, apoi prin Polonia și ajunge în Germania, unde devine ”gaz UE. Când gazul ajunge în Belarul, costă aproximativ 180 $ / 1000 mc. Cînd ajunge în Polonia, prețul urcă la 350 $ / 1000 mc. Ar putea exista o justificare în distanța suplimentară. Dar, când același gaz traversează și Polonia și ajunge în Germania, prețul scade la 200 $ / 1000 mc”, a exemplificat Ramona Mănescu.

„Luând în considerare această realitate, declarațiile ministrului german de Externe Sigmar Gabriel și ale cancelarului austriac Christian Kern, ce au criticat anul trecut sancțiunile impuse de Senatul SUA împotriva Rusiei, spunând că amenință alimentarea cu gaz a Europei, pot fi citite într-o cu totul altă lumină. Lor li se adaugă acuzele formulate de Norbert Röttgen, președintele Comisiei de Afaceri externe a Bundestagului, care menționează puternica influența a lobbiului Gazprom în interiorul SPD. Toate aceste elemente se combină cu interesul formulat în mod deschis de către Germania pentru concretizarea Nord Stream 2, susținut de investiții directe prin companii precum Uniper, Wintershall sau OMV, și formează o imagine foarte îngrijorătoare cu privire la independența și siguranță alimentării cu gaz a Uniunii Europene”, a completat eurdeputatul PPE, făcând apel la o acțiune a Parlamentului European, cel puțin sub ofrma audierii celor implicați.

”Nu ar fi de dorit ca, peste câțiva ani, să ajungem și noi în situația dificilă a Poloniei sau a Bulgariei. Ar fi o situație extrem de periculoasă, știind că entitățile implicate sunt capabile, pe de o parte, să deturneze politicile europene în domeniu, iar pe de altă parte, să refuze aplicarea unei decizii a Curții Internaționale de Arbitraj de la Stockholm. Am fi practic lipsiți de orice sprijin și la mâna unor forțe deloc prietene”, a conchis Ramona Mănescu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.