Reacția socialiștilor europeni, după ce Manfred Weber a fost votat candidatul PPE la președinția CE: Reprezintă austeritatea și eșecul PPE de a răspunde preocupărilor cetățenilor

Socialiștii europeni au reacționat la alegerea lui Manfred Weber drept candidatul Partidului Popular European (PPE) la funcția de președinte al Comisiei Europene, în cadrul Congresului de la Hesinki. Bavarezul a obținut 492 voturi față de 127 ale contracandidatului său, fostul premier finlandez Alexander Stubb. 

Foto: Party of European Socialists

„Manfred Weber susține că Bruxelles-ul trebuie să se reconecteze cu cetățenii. Este adevărat, dar nu UE este cea care nu a reușit să se conecteze cu oamenii, ci este PPE-ul care, în prezent, controlează Uniunea. Domnul Weber este liderul Grupului PPE, președinții Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei sunt, de asemenea, PPE. Popularii europeni au toate mijloacele și totuși nu au reușit în mod constant să mențină UE puternică, unitară și axată pe abordarea provocărilor sociale. Europenii cer o schimbare, însă Manfred Weber reprezintă austeritatea și eșecul PPE de a răspunde preocupărilor cetățenilor de-a lungul multor ani”, a transmis președintele PES Serghei Stanishev, într-un comunicat remis Calea Europeană

Totodată, Stanishev se declară preocupat de „actualul parteneriat al PPE cu naționaliștii din  Austria și Bulgaria și cu populiștii illiberali precum Orban”. 

Weber a fost ales, joi, cu 492 de voturi din totalul de 621 de voturi. „Vă mulțumesc foarte mult pentru sprijin, haideți să începem un nou capitol al Europei unite!”, a spus Manfred Weber, în cadrul discursului susținut după vot. „Nu putem cere altor state, din afara Europei, să respecte statul de drept dacă noi nu o facem. De aceea, următoarea Comisie Europeană ar trebui să propună un nou mecanism privind statul de drept”, a afirmat Weber la Helsinki.

Nu vreau ca europenii să se împartă între nord și sud, est și vest, țări mici și țări mari. Nimeni nu trebuie să se simtă ca un cetățean de mâna a doua în Europa. Treaba mea este să țin Europa împreună”, a mai spus acesta. 

Citiți și: Prima declarație a lui Manfred Weber despre România după ce a fost ales candidat PPE pentru șefia Comisiei Europene: Am avut demonstrații masive la București, nu la Budapesta. Klaus Iohannis este îngrijorat

Cel de-al doilea om din Comisia Juncker – prim-vicepreședintele executivului european, Frans Timmermans – va fi candidatul Partidului Socialiștilor Europeni pentru șefia Comisiei Europene

Procesul Spitzenkandidat presupune că preşedinţia Comisiei trebuie să revină candidatului cap de listă al partidului care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European, bazându-se pe un acord între liderii UE din Consiliul European, Parlamentul European şi partidele politice europene.

Anul viitor, după alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai, vor fi decise viitoare poziții cheie în arhitectura instituțională a Uniunii Europene. Mai întâi, în baza inițiativei Spitzenkandidaten (n.r. – candidat cap de listă), candidatul familiei politice care va câștiga alegerile europene va fi propus președinte al Comisiei Europene și va fi, în primă instanță, însărcinat cu configurarea viitoarei Comisii Europene ce își va prelua mandatul la 1 noiembrie 2019.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi alţi lideri, care îl vor nominaliza de fapt pe succesorul lui Juncker, se opun însă  unei legături automate între alegerile europarlamentare şi poziţia de şef al Comisiei Europene.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.