Recep Erdogan anunţă boicotarea produselor electronice din SUA: Ne vom proteja independenţa economică

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că Turcia va boicota produsele electronice din SUA, drept contramăsură în disputa cu Washingtonul care a provocat scăderea lirei la niveluri record, potrivit The Guardian.

„Vom impune un boicot produselor electronice din SUA. Dacă ei au iPhone-uri, atunci există Samsung şi noi avem propriile noastre telefoane Vestel”, a declarat Erdogan într-un discurs pentru membrii partidului AK. 

„Împreună cu oamenii noştri, ne vom lupta contra dolarului, preţurilor de pe piaţa de schimb internaţională, inflaţiei şi ratei dobânzii. Ne vom proteja independenţa economică fiind uniţi”, a susținut președintele turc.

Totodată, Erdogan a făcut apel la turci să îşi vândă valuta pentru a cumpăra lire. 

SUA au impus sancţiuni asupra doi miniştri turci drept răspuns la reţinerea de către Turcia a unui pastor american, fiind acuzat de terorism. Săptămâna trecută, Washingtonul a anunţat şi mărirea taxelor pentru exporturile turce de metal.

Erdogan a declarat că guvernul său va susţine companiile care vor să investească în Turcia şi a precizat că firmele nu ar trebui să fie descurajate de incertitudinea economică.

Lira turcească a scăzut cu 40% în acest an, valorând 7,24 dolari luni dimineaţă. Marţi, lira a crescut din nou, ajungând la 6,53 dolari.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.