Recep Tayyip Erdogan va depune pe 9 iulie jurământul pentru un nou mandat cu puteri sporite

Președintele Recep Tayyip Erdogan va depune pe 9 iulie jurământul pentru un nou mandat de cinci ani în fruntea statului, madat în care va avea puteri sporite.

Foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Turcia a adus 74 de modificări Constituției prin care îin conferă președintelui noi competențe, acesta devenind atât șeful statului, dar și al guvernului, conform Deutsche Welle.

Turcia a emis astăzi un decret care transferă anumite atribuții președintelui, deoarece țara se îndreaptă spre un sistem prezidențial executiv după câștigarea președintelui Tayyip Erdogan în alegerile prezidențiale și parlamentare de luna din 24 iunie.

Decretul, publicat în Buletinul oficial al guvernului, aduce modificări legilor din anii 1924-2017 și elimină referințele la primul ministru – al cărui birou a fost desființat – și le înlocuiește cu “președinte”.

Schimbările înseamnă că președintele va putea:

  • stabili forma ministerelor și înlătura funcționarii publici fără aprobarea parlamentară;
  • numi patru membri ai Consiliului judecătorilor și procurorilor (HSK), parlamentul poate numi șapte;
  • elabora bugetul și lua deciziile privind politicile de securitate;
  • declara o stare de urgență de până la șase luni (cum a fost cea care a intrat în vigoare timp de aproximativ doi ani) fără aprobarea cabinetului;
  • dizolva parlamentul, dar acest lucru ar declanșa alegeri prezidențiale anticipate.

Citiți și Turcia lui Erdogan: Președintele turc, reconfirmat la putere până în 2023 după un dublu scrutin istoric în care țara sa ”a dat o lecţie de democraţie lumii”

Acest sistem a fost larg criticat de opoziţie, care denunţă deriva autoritară a şefului statului turc şi tentativa de slăbire a parlamentului, deoarece preşedintele va putea guverna prin decrete.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.